1. #LittleBigPlanet

Om Peter Molyneux och Gabe Newell vet något om affärer är de just nu skitsura. Båda har jobbat med Media Molecules grundare, ändå blev det Sony som knep kontraktet med britterna och fick dem att göra LittleBigPlanet till en Playstation 3-exklusiv affär. Och de fick en formidabel killer-app, ett sånt där spel som är så snuskigt bra att folk gladeligen hostar upp fyratusen spänn för konsolen bara för att spelet följer med. De fick Super Sackboy Bros.

LittleBigPlanet briljerar på många områden. Själva spelet är en hederlig gammal plattformare - en sjukt bra sådan. Urvass fysik, en djupdimension i tre steg och stöd för fyra spelare (som kan komma och gå som de vill) uppdaterar den anrika genren till 2000-talet. Lägg till det ett snuskigt kraftfullt banbyggarverktyg och möjligheten att dela ut och hämta användarskapade banor på ett par sekunder. Resultatet är... bländande. LittleBigPlanet är lika genialt som innovativt. Det är ett mästerverk med rötterna i 80-talet, framtidens innovationer stadigt förankrade och med spelglädje bortom både tid och rum.

Vi skulle kunna ägna årets återstående timmar åt att ösa ur oss fler superlativ. Om den sanslöst läckra grafiken, om det makalösa soundtracket, om det fantastiska samarbetsläget (som lätt urartar till kaos och jävelskap) eller om de hundratusentals banorna online. Men vi slutar här, med konstaterandet att LittleBigPlanet är 2008 års största spelupplevelse. Vi skänker också en tanke till Molyneux, Newell och alla stackare som inte äger en Playstation 3.

» Recension
» Filmer

» Årets spel 2008 - plats 6-4
» Årets spel 2008 - plats 10-7
» Årets spel 2008 - plats 15-11
» Årets spel 2008 - plats 20-16
» Årets spel 2008 - plats 30-21
» Årets spel 2008 - plats 40-31
» Årets spel 2008 - plats 50-41