Patrick Söderlund, nyligen avhoppad chef från EA och tidigare VD för Dice och Refraction, har startat ett nytt spelutvecklingsföretag vid namn Embark Studios. Företaget siktar på att göra både ett nytt spel och en helt ny spelmotor, baserad på det bästa dagens teknik har att erbjuda.

– Vi vill pusha utvecklingen och definiera framtiden för interaktiv underhållning, säger Söderlund till DI Digital. Vi ska lägga 30 till 40 procent av våra resurser på att utveckla en plattform.

Söderlund startar företaget tillsammans med en rad namnkunniga före detta Dice-medarbetare, däribland Johan Andersson (en av hjärnorna bakom spelmotorn Frostbite), Stefan Strandberg (kreativ chef för Battlefield-spelen), Robert Runesson (art-chef), Magnus Nordin (forsknings- och teknikchef) och Jenny Huldschiner (kommunikationschef hos EA och Dice). Man öppnar kontor i Gamla stan i Stockholm inom kort.

Japanska/sydkoreanska Nexon har investerat 367 miljoner kronor i företaget, och får för det 33 procent av aktierna och kommer agera utgivare för Embarks spel. Det kanske oroar att företaget riktar in sig på free to play- och mobilspel (men även pc-spel), men det återstår att se.

Embark börjar bokstavligt talat från noll, men Söderlund spår att den tekniska plattformen kan vara färdig bortåt år 2020. Första spelet kan man, om det byggs på nuvarande teknik, vara redo att visa upp om så lite som nio månader.

Apropå Dice: klockan 14 i dag läser du Calles första omdöme om Battlefield V, som han recensionsspelat de senste dagarna.