Uppdatering: I samband med ettårsdagen tog Sony bladet från munnen och bekräftade ett knippe spel. Men också: PSVR2 kan få tillgång till pc-spel – i år. Steam VR? Fortsättning följer...

Ett år har gått sedan Playstation VR2 släpptes. Ett år och drygt 150 spel. I teorin låter det mycket, men i praktiken är det inte så enkelt. Biblioteket har nämligen fyllts på med VR-titlar vi redan hunnit spela (köpa?) till tidigare virtual reality-maskiner. Evergreens som Beat Saber, Thumper, Rez och Moss i all ära, visst fasen vill jag ha mindre mossa!?

För att tala klarspråk: jag har ett sug efter stora, nya virtual reality-upplevelser.

PSVR2 har ett tiotal exklusiva spel. Varken mer eller mindre. Sony har officiellt noll (noll!) på gång. Flaggskeppstiteln Horizon Call of the Mountain var inte bättre än bra, och även om VR-stödet till Gran Turismo 7, Resident Evil Village och Resident Evil 4 bjuder på storslagen virtual reality är det knappast nog för att rekommendera PSVR2 framför, säg, Meta Quest 3.

Men för tydlighetens skull tittar vi på de PSVR2-spel som är exklusiva – eller har exklusiva VR-lägen. Hur höga betygsnitt? Hur många är utgivna av Sony? (Spoiler alert: tre).

Exklusiva PSVR2-spel

Releasedatum

Opencritic-snitt

Playstation Studios

Gran Turismo 7

22 feb 2023

87*

✔️

Horizon Call of the Mountain

22 feb 2023

80

✔️

Resident Evil Village

22 feb 2023

84*

-

Before Your Eyes VR

10 mar 2023

83*

-

The Dark Pictures: Switchback VR

16 mar 2023

68

-

Break Stuff VR

6 jun 2023

-

-

C-Smash VRS

23 jun 2023

71

-

Synapse

4 jul 2023

78

-

Firewall Ultra

24 aug 2023

65

✔️

Resident Evil 4

8 dec 2023

92*

-

Aces of Thunder

TBA

-

-

*Avser betyg på både VR- och icke-VR-versioner.

Vi har konstaterat att PSVR2-hårdvaran är riktigt jäkla bra. Samtidigt är det svårt att rekommendera den framför annan VR, som ju även öppnar dörren in till pc-VR. Kommer Sony satsa hårdare på PSVR2 framöver? Inte mycket talar för det. Medan föregångaren sålt drygt fem miljoner har man efter en inledande redovisning inte sagt ett pip. En talande tystnad.

Ridå ner? Misär och elände? Kanske. Kanske inte. Det finns utvecklare som inte kan motivera att utveckla sina VR-titlar till PSVR2, men det finns också team som vågar satsa. Som Tomas skriver i veckans krönika är det dessa vi får får sätta vårt hopp till.

"Ridå ner? Misär och elände? Kanske. Kanske inte"

Nyligen avslöjades Metro Awakening VR. Vi väntar exempelvis på Behemoth och (exklusiva) Aces of Thunder. En handfull av de mest lovande listar vi undertill. I samband med releasen i fjol sa Sony att över 500 titlar är på gång till PSVR2. Drygt 150 har vi alltså sett men det är samtidigt rimligt att utgå från att en del utvecklare backat. PSVR2 är ingen framgångssaga, och spelbranschen är ju överlag i kris med tiotusentals uppsägningar det senaste året.

Det är svårt att vara optimistisk, men samtidigt släpps det bra virtual reality-spel till andra format – och får PSVR2 vara med på ett hörn kan det ändå ge de som investerat 7 000 kronor i den en känsla av att inte vara övergivna. Lovande spel är på gång, och det är såklart värt mycket.

Kanske är ändå de bästa vägarna kvar. Vägar som vi tycks få vandra utan Sony.

Tre PSVR2-spel att se fram emot 2024

Behemoth

Skydance Interactive har gjort sig ett VR-namn med The Walking Dead: Saints & Sinners-spelen, men frågan är om inte Behemoth är gängets mest lovande best hittills? Kargt, skitigt, snöigt och enorma monster. Det känns lite som Skyrim på steroider.

Metro Awakening VR

Metro och VR känns ungefär som jordgubbar med mjölk. Att det inte sker förrän nu är förbluffande men i år släpps prequel-kapitlet Awakening. Moskvas tunnelbanor efter katastrofen har alltid varit fullständigt gastkramande i sin klaustrofobi. Tanken på att göra det med ett virtual reality-headset är nästan för mycket att ta in.

Wanderer: The Fragments of Fate

Att uppleva virtual reality är som att resa in i en annan värld. Wanderer tar det steget längre då vi dessutom får resa genom tiden: till månlandningen, Woodstock, WW2. Great Scott! PSVR2-versionen snyggas till och byggs ut med nya gameplay-inslag. Det lovar gott.