Under torsdagen fick vi äntligen ett smakprovHalo Infinites kampanj, och efter Xbox-eventet fortsatte det bakom stängda dörrar. Där fick vi höra Brad Hildebrand, Chris Lee och Paul Crocker från 343 Industries prata om vad som visades och vilka hörnstenarna för spelets utveckling är. Vi fick dessutom chansen att bombardera dem med våra frågor och se ytterligare gameplay.

"Kan inte prata Infinite utan att nämna Halo 5"

Vi kan dock inte prata Infinite utan att nämna Halo 5: Guardians, och sett till singleplayer-kampanjen var det en besvikelse för många fans. Master Chief fick delvis se sig förvisad till avbytarbåset när Locke och hans Fireteam Osiris äntrade arenan, och berättelsen kändes många gånger onödigt förvirrande.

343 Industries tog som tur var till sig av vad som sades och räds inte att kalla Halo Infinite för en "tematisk reboot" av serien. Studiochefen Chris Lee säger till och med att detta är själva kärnan i spelet, men betonar att man inte ämnar utöva "retcon", alltså att ändra eller omtolka tidigare händelser i handlingen – spelet är absolut en uppföljare till Guardians och kommer att spinna vidare på vad som skedde där.

Denna gång har man dock lagt en hel del krut på att göra spelet mer narrativt lättsmält för nykomlingar. Vare sig man är veteran eller gröngöling ska det gå att hoppa in i Halo Infinite utan att känna sig vilsen, vilket illustreras av det intro som visades upp förra året. Paul Crocker:

Det var väldigt avsiktligt att placera Chief flytande mitt i rymden i början av spelet eftersom det sätter spelaren och Chief, och alla våra karaktärer, på samma ställe. De vet inte vad som har hänt, och det är vad vi vill att folk ska ta reda på när de spelar igenom denna värld.

Utöver att vara ett avstamp för varumärkets framtid vill man dock även sammankoppla Infinite med de andra spelen i serien genom att ta ikoniska sekvenser och låta spelare uppleva dem igen, om än i ny tappning. Ett exempel på detta är givetvis den gameplay-video man visade upp för allmänheten, som var en väldigt tydlig hommage till Halo: Combat Evolved. Miljöer, fiender, vapen och den klassiska Warthogen praktiskt taget skriker "klassiskt Halo!", och inte mig emot.

På tal om fiender så är det The Banished vi ställs emot, en grupp legosoldater som bröt sig loss från The Covenant och som vi tampades med i Halo Wars 2. De leds av en "brute", War Chief Escharum, som levererade en passionerad utmaning till Master Chief i slutet av gameplay-demon.

Med tanke på hur fansen tog emot den något invecklade handlingen i Halo 5: Guardians och dess fokus på artificiella intelligenser, är det nog klokt att vädja till spelarnas nostalgiska sida genom att välja en mer klassisk protagonist av kött och blod. Med detta inte sagt att Cortana och hennes bihang av upproriska AI-polare – eller The Created som de kallar sig – inte lär dyka upp, men de kanske får en mindre roll än vad 343 Industries inledningsvis planerade vid slutet av Guardians.

"Öppnare spelvärld"

Vi kan se fram emot en öppnare spelvärld som enligt Paul Crocker hamnar någonstans "mellan halvöppen och öppen", vad det nu innebär. En av de stora spelmekaniska nyheterna är givetvis den änterhake vi skymtade i en bild tidigare under veckan. Den förvandlar inte Master Chief till Rico Rodriguez från Just Cause, men ger honom en hel del rörlighet.

Detta är ett viktigt inslag i det öppnare konceptet eftersom det ger oss större valfrihet i hur vi tacklar de olika målen som ligger utspridda på kartan. Den kan inte bara hjälpa dig att nå annars oåtkomliga platser eller göra en snabb reträtt till högre mark, utan även leverera explosiva behållare eller vapen direkt till din hand. Eller varför inte ta sikte på en tjurig Brute för att snabbt flyga mot honom och leverera en redig salva från hagelbrakaren eller en klassisk armbåge i nyllet?

Tillsammans med annan utrustning, som en sköldvägg som kan placeras ut på valfri plats, lär det finnas gott om utrymme att experimentera i kampanjen såväl som i multiplayer.

Bakom allt detta ligger den helt nya spelmotorn Slipspace Engine, som tagits fram för att nyttja kraften hos Xbox Series X och biffigare datorer. Tyvärr skulle jag påstå att Halo Infinite inte verkar vara spelet som på allvar kommer att visa vad next gen verkligen kan göra – vilket kanske är fullt logiskt med tanke på att det släpps i början av generationen. Med detta sagt är det vi sett helt klart läckert, inte minst rent designmässigt, och att röja runt i den öppnare spelvärlden med ray tracing-effekter på pc och Xbox Series X lär inte bli något annat än en skön fröjd för ögat.

Snabba fakta om Halo Infinite

  • Kampanjen kan spelas av fyra spelare i splitscreen och co-op.

  • Sprint-funktionen återvänder.

  • Ray tracing kommer att läggas till efter släppet via en uppdatering.

  • Gameplay-videon spelades in på pc och är representativ för den upplevelse vi kommer att få på Xbox Series X (bortsett från ray tracing, får vi anta).

  • På Series X ska spelet köras i "60 fps i upp till 4K".

343 Industries har tidigare sagt att de är måna om att inte bara göra spelet till en blandning av allt som är populärt i industrin för tillfället, utan att värna om vad som gör serien unik. Av det vi sett verkar detta inte bara vara tomt PR-snack. De har onekligen gått tillbaka till seriens rötter för att ge spelarna en klassisk upplevelse som samtidigt verkar tillföra en del nytt, och jag får bra vibbar av det som visats.

Det återstår att se hur de väljer att lägga upp multiplayern och vad man egentligen menar med att Infinite ska vara en plattform att bygga vidare på, men om de använder Guardians multiplayer som grund och verkligen satsar på att leverera en komplett singleplayer-upplevelse vid release, tvekar jag inte en sekund på att detta kan bli en konsolsäljare.