Även om CD Projekt säkert har rätt i att The Witcher 3 kommer att kunna spelas utan någon som helst kunskap om huvudpersonen Geralts värld, har de också sagt att mängder av referenser och karaktärer kommer att förgylla upplevelsen för oss som gillar att ha en bakgrundshistoria att falla tillbaka på. Polske författaren Andrezej Sapkowski har skapat en rik värld med fint utmejsalde karaktärer, som bara väntar på att du ska lära känna dem närmare.

1. Läs böckerna.

Sex av åtta Witcher-böcker är översatta till engelska, och finns att köpa från bland annat SF-bokhandeln, Bokus och Amazon.

Spelen utspelas kronologiskt efter böckerna. The Last Wish utspelas kronologiskt före The Sword of Destiny, trots att Destiny utkom först.

The Witcher-novellerna (flera berättelser i samma band)

The Sword of Destiny (Ute nu)

The Last Wish (Ute nu, engelska, svenska) Provläs på engelska här, på svenska här.

The Witcher-sagan (fokuserar på berättelsen om Geralt och Ciri)

Blood of Elves (Ute nu)

Time of Contempt (Ute nu)

Baptism of Fire (Ute nu)

The Swallow's Tower (Ute nu)

Lady of the Lake (2017, finns som kompetent fanöversättning)

Season of Storms (Inget datum) – prolog till Blood of Elves

Provläs på svenska här

På engelska här

2. Läs sammanfattningar av böckerna

Här kan du ta till Wikipedia, eller söka efter något mer matigt alternativ (vi har inte hittat något, tips emottages!) Det här är såklart en rätt trist lösning, men nöden har ingen lag. Länkar till wiki-sammanfattningarna finner ni i boktitlarna ovan.

3. Spela The Witcher 1 & 2.

Det här säger sig självt. Ettan finns till PC och Mac, tvåan till PC, Mac och Xbox 360. Spela med fördel Enhanced Edition av båda spelen. Spelens handling tar vid efter bokserien, så det kommer att bli en liten lucka hur man än gör (de tre senaste böckerna är ju inte översatta ännu). Dock är CDPR:s version inte så hårt knuten till böckerna att man behöver ligga sömnlös över detta.

The Witcher: Enhanced Edition till PC finns att köpa på bland annat Steam och GoG för runt 85 kr. The Witcher 2: Enhanced Edition till PC finns på Steam och GoG för runt 190 kr.
The Witcher 2: Enhanced Edition till 360 hittar du på Webhallen för 219 kr, eller billgare om du söker efter begagnat på nätet. Vill du hellre ladda ner till 360 så kostar det (hutlösa) 299 kr på Xbox Marketplace.

Men, det är inte långt till den 19 maj, och den som känner att tiden är alltför knapp kan ta den enkla utvägen och…

4. Se story-sammanfattningar på Youtube

Du orkar inte spela spelen? Se då åtminstone en sammanfattning. Det finns några riktigt bra sådana, där storyrelaterade scener klippts samman med kritiska bossstrider för att ge oss en total översikt. Dessutom hittade vi en kort sammanfattning från det första spelet för den som har riktigt bråttom.

The Witcher 1-sammanfattning (6 minuter) TITTA

The Witcher 1 – filmversion (3 timmar, 20 min) TITTA

The Witcher 2, Iorveth path, filmversion (2 delar, ca 6 timmar) TITTA

The Witcher 2, Roche path, filmversion (2 delar, ca 5 timmar) TITTA

5. Köp guiden The World of the Witcher

Den här fint illustrerade, inbundna boken innehåller information om världen och dess varelser, politik och religion, samt en sammanfattning av Geralts liv. Ett samlarvärde i sig, men den verkar även vara mycket informativ. Bläddra själv HÄR. Boken släpps samma dags om spelet, 19 maj.

6. Lär dig mer om Witcher-världen, på Youtube

Den här fina Youtube-serien tar upp det mesta om Geralts värld. Har du inte lust att köpa boken The World of the Witcher, kan detta vara ett bra alternativ. (Tipstack till Vildjakt!)

Känner du dig inte redo efter att ha följt något av de här tipsen, kommer du nog aldrig att bli det. Men som sagt, misströsta inte! CDPR har lovat att Wild Hunt kommer att vara tillgängligt på ett helt annant sätt än de föregående spelen.

Mycket nöje!