Det är ingen slump att Pokémon Sword och Shield avtäcks till Switch just denna dag. På dagen för 23 år sedan, släpptes Pokémon Red och Blue Green till Game Boy i Japan. Det var en annan tid och det kunde dröja plågsamt länge innan japanska titlar hittade hit (om de ens gjorde det). I fallet Pokémon skedde Sverigepremiären mer än tre år senare, i oktober 1999.

Poképrofilen Junichi Masuda, som varit med Pokémon sedan start i allt från musik till regi och monsterdesign, tog tillfället i akt att visa upp debuttitlarna på Twitter. Ett stycke spelhistoria:

Red och Blue har sedan följts av mängder med uppföljare, spinoffs, remakes, leksaker, godis ... ja, ni fattar. Med fler än 300 miljoner sålda titlar är Super Mario den enda serien som är större. Sword och Shield inleder seriens åttonde generation och släpps i slutet av året. Det blir första gången seriens kärnspel hamnar på en stationär (även om den också är portabel) spelmaskin.

Men vilka spel har varit bäst? Låt oss utse bästa generationen i en poképoll, där vi nöjer oss med kärnserien (inga remakes) då det ändå är de som är främsta skälen till Pokémons succé.