Kotaku skrev nyligen en artikel som handlade om att de anställda lurats på utlovade bonuspengar från försäljningen av Borderlands 3. Men medarbetaren Max Babin avfärdar nu detta. Han säger att ingen lurats på sina pengar och att det finns flera fel i Kotakus artikel.

Bakgrunden är att Gearbox har ett lönesystem med lägre grundlön än normalt för spelbranschen, men som kompensation får medarbetarna dela på 40 procent av vinsten från spelförsäljningen. Detta betalas ut som bonus varje kvartal. Bonusens storlek varierar beroende på hur länge man varit anställd och, givetvis, hur det går för företaget.

Enligt Kotakus artikel hade Gearbox lovat "sexsiffriga bonusar", alltså miljonbelopp i svenska kronor, men vid ett möte i slutet av mars ska vd:n Randy Pitchford ha berättat att bonusarna blir avsevärt lägre. Detta på grund av för optimistisk försäljningsprognos, dyrare utveckling än beräknat och kostnader för en ny studio i Kanada. Beskedet ska ha orsakat missnöje hos personalstyrkan, något Pitchford uppges ha bemött med att det står var och en fritt att säga upp sig.

"Vi har inte lurats av någon"

Men game director Max Babin pekar i en text på Linkedin ut tre punkter där han menar att Kotaku har fel. "Vi har inte lurats av någon" säger han och pekar på att bonusar redan börjat komma och att fler är på väg. Han medger att det är skillnad på prognosen och vad som faktiskt betalats ut (utan att gå in på detaljer), och han kallar Pitchford ärlig i hur han hanterade detta. Han kritiserar också de (underförstått: Kotaku) som vinklar detta "till något det inte är". Och han ser inte de prognoserna som löften, utan som just prognoser.

Även Pitchford själv är förstås med och tycker. I en tweet till Linkedin-texten får han in både "click bait" och "tabloid", och i en annan skriver han "Jag är ledsen att du blivit vilseledd av lögner spridda av de som gör vinst på att underblåsa din vrede". Men han går inte in på vad som faktiskt är fel i artikeln.

När Kotakus artikel publicerades bemötte Gearbox den i ett uttalande som var inbakat i den. Man sa ungefär samma sak som Babin: att man har det generösaste bonussystemet bland AAA-utvecklare, att det gett de anställda över 100 miljoner dollar i bonus genom åren och att man börjat betala ut bonusar för Borderlands 3, och att fler utbetalningar kommer.

Eftersom det saknas uppgifter om hur stor bonus Gearbox lovade och hur stor den som betalas ut är, är det omöjligt att avgöra om de missnöjdas kritik har fog. Men noterbart är att rubriken på Kotakus artikel säger att de anställda "lurats på bonusar", men i texten framgår att bonusarna blir mindre än utlovat – de blir alltså inte helt utan bonusar, vilket rubriken antyder.