Gamescom-mässan var tillbaka i tyska Köln förra veckan efter två års digitala events på grund av pandemin. Och intresset var stort - 265 000 människor från 100 länder tog sig till Kölnmässan för att se och testa vad spelbranschen har på gång.

Men även om en kvarts miljon gamers låter mycket så är det en markant minskning mot förra mässan år 2019. Då besöktes Gamescom av 373 000 människor - rekord. 265 000 är faktiskt den tredje lägsta besökssiffran sedan mässan startade år 2009.

Det "låga" intresset kan ha flera förklaringar, som fortsatt försiktighet på grund av covid, att folk saknar pass, osäkerhet vad som gäller vid resor och inte minst vad som faktiskt visas. Varken Sony, Microsoft eller Nintendo fanns på plats, och många stora spel och spelhus saknades (EA, 2K Games, Ubisoft). Kanske en konsekvens av pandemin, kanske ett tecken på att Gamescom börjat minska i betydelse. Framtiden får ge svar.

FZ fanns hursomhelst på plats, och som du kanske sett har vår Gamescom-resenär @Fredrik Eriksson börjat pumpa ur sig intryck av det han spelat och sett. Så här långt har han berättat om Dead Island 2 och Under the Waves, och framöver kommer en rad förhandstittar till.

Gamescom är hursomhelst tillbaka nästa år. Opening Night Live-streamen ska köras den 22 augusti, sen kör mässan den 23-27:e.