Steam Deck går som tåget, men de som väntar på en andra, kraftfullare generation av Valves bärbara enhet lär få vänta ett tag till. Vi vet sedan tidigare att den är "flera år bort", och i ett nytt uttalande till The Verge berättar Pierre-Loup Griffais från Valve lite mer om tankarna bakom detta.

Han säger att det är viktigt för Valve att erbjuda ett bestämt prestandamål för utvecklarna och att varje Steam Deck kan spela samma spel. Därför är ytterligare prestandanivåer något de endast tänker introducera om klivet är tillräckligt stort.

Detta prestandakliv får heller inte innebära att batteritiden avsevärt försämras, och Griffais tror inte att det kommer att göras tillräckligt stora framsteg under det kommande par åren för att möjliggöra ett sådant kliv. De håller dock ett vaksamt öga på innovationer inom arkitektur och tillverkningsprocesser för att se vad som sker.

Men även om det kan dröja innan en "Steam Deck 2" med bättre prestanda släpps, hindrar det inte Valve från att släppa nya varianter av sin existerande Deck, till exempel genom att lägga till en bättre skärm, minska storlek och vikt eller förbättra batteritiden.

Orkar man inte vänta kan man istället sätta siktet på konkurrenten Lenovo Legion Go eller köpa en rekonditionerad Steam Deck från Valve.