Det har dykt upp uppgifter om vilken hårdvara som kommer sitta i Playstation 5 Pro, den kraftfullare PS5-konsolen som antas vara på gång men som ännu inte avtäckts officiellt. Hårdvaruspecifikationerna dök först upp på Youtube-kontot Moore's Law is Dead. Kort efter sa Insider Gaming att de de stämde, varpå de släppte mer information. Och i dag säger även IGN att de är riktiga, och att de kommer från Sony.

Enligt läckan får PS5 Pro en grafikdel som på pappret är upp till tre gånger kraftigare än hos dagens PS5:a: cirka 33,5 TFLOP för PS5 Pro mot drygt 10 TFLOP för vanliga PS5. Men i praktiken är skillnaden mycket mindre på grund av ändringar i AMD:s arkitektur. Enligt Insider Gaming renderas grafik omkring 45 procent snabbare på Pro. Ray-tracing-prestandan ska däremot öka två eller tre gånger, eller till och med upp till fyra gånger.

Processorn ska vara densamma, men med nyheten "High CPU Frequency Mode" som är ett läge med 10 procent högre klockning. Pro ska få stöd för uppskalning och kantutjämning. Namnet är PSSR (Playstation Spectral Super Resolution), och det har ryktats om denna tidigare. Annat nytt är stöd för 8K-upplösning , AI-accelerering och maskininlärning.

Sony uppges sikta på att släppa PS5 Pro i slutet av 2024. Men det kan ändras beroende på olika faktorer, som att Sony i nuläget har få egna stora spel utannonserade för release i år. GTA VI ska ju släppas under 2025, är planen, och möjligen kan det spelet och PS5 Pro bli viktiga för varandra.

Avslutningsvis en påminnelse om att alla uppgifter är obekräftade från offciellt håll. Rykten, med andra ord.