Den pyssliga och osannolikt svåra strategiserien beger sig till Asiens ångande djungler. Ett inte helt okomplicerat beslut, visar det sig.

Men of War är ett unikt strategispelskoncept. Du styr 1-20 män, och har detaljkoll på alla; du kan sno fiendevapen, och både köra fordon och styra individuella soldater för hand om du så vill. Medaljens baksida stavas förstås micromanagement – att du kan detaljstyra allt betyder ju inte att du vill göra det precis hela tiden.

I varje grupp finns det en som inte riktigt passar in...

Den senaste delen, #Men of War: Vietnam är en fristående expansion som alltså utspelas under Vietnamkriget. Skillnaden mot tidigare spel är dock mest kosmetisk, ordergivning och direkstyrning funkar på samma relativt smidiga sätt som förut, och det blir minst lika mycket onödigt detaljpill som förut, även om dina soldater nu är smarta nog att plåstra om sig om de är skadade. Det enda riktigt nya är djungeln, som låter dig ligga i bakhåll helt osedd. Tyvärr gäller detsamma för fienden, så det är ett tveeggat svärd. Dessutom gör palmer och annat det lite svårt att se sina soldater emellanåt.

Uppdragsdesignen är dessutom emellanåt smått absurd. Låt mig beskriva det allra första uppdraget som exempel. Det börjar med att en konvoj skjuts sönder från luften, och kvar blir två ryska ”rådgivare” och två vietnameser. De måste sedan ta sig an en smärre amerikansk armé för att komma hem, vilket går, men uppdraget är evighetslångt och kräver att du håller dina fyra män vid liv mot osannolika odds – för att inte tala om de helikoptrar som du i teorin kan hindra från att lyfta och anfalla dig från luften, men som i praktiken är helt omöjliga att stoppa.

Helikopterpiloter – aggressiva typer, särskilt i grupper om tre.

Den lite pilliga, detaljerade och flexibla Men of War-mekaniken finns fortfarande kvar. Och längre fram i spelet blir det lite lättare, men varför måste man inleda med ett uppdrag som säkert hälften eller fler av de som provar helt enkelt inte kommer att orka med? Det är lite bättre i multiplayer, då man kan koordinera med varandra, men du måste ändå i praktiken föra befäl över ett antal män med stor precision, samtidigt.

I senare uppdrag måste du dessutom smyga, vilket tydligt belyser bristerna i spelmotorn. Det är varken smidigt eller roligt att försöka smyga utan hjälpmedel. Men of War: Vietnam är i grunden ett utmärkt strategispel som tyvärr faller på alldeles för obalanserad och sadistisk uppdragsdesign. Om du verkligen längtar efter en brutal utmaning kan detta vara rätt spel för dig, men för vanliga dödliga finns det roligare RTS som inte straffar spelaren fullt så mycket för att man trycker på start.

Men om man inte har någon vinkel blir det ju ingen recension, bara en produktbeskrivning... Sådana hittar ni lämpligast på utgivarens officiella sida. 13/09 Det är varken DMS eller 1C som gör spelet, DMS gjorde MOW AS. Kommer köpa det har spelat alla sen SHOW2! 12/09 Vinklade recensioner suger. och är allt för vanliga på FZ. 10/09 Det finns om du skaffar digital deluxe eller vad det hette.. Hade du inte det sen innan finns den nu som DLC för 50:-.. Lite löjligt att inte skicka med det jag vet. Men vad ska man göra. De är inte gjorda av pengar direkt. Faktum är dock att assault... 10/09 Det är en fristående expansion, inte ett nytt spel. Det jag kan säga är att det nog är dags att göra en ordentlig uppföljer efter 3 expansioner.. 10/09 Själv retar jag mig på att många recensenter använder ordet "linjärt" som ett skällsord. Annars skrattade jag gott åt kommentarerna till bilderna :) 10/09 2 av 5 på ett MoW spel? Suck my ballz säger jag bara. I kontrast till Tropico4 som får 4 av 5 och där du inte ens lirat föregångaren. Där snackar vi om att det inte hänt mycket... Plus att spelet är billigt dessutom nämns inte. Ni blir iaf inte bättre... 09/09 finns ju en funktion som gör enheterna lyser upp som blåa (dina egna) och röda (fiendens) genom terräng. mow är inte för alla för det är lite oförlåtande men det verkar i det här fallet som recensenten inte ens velat själv 09/09 Ja det kan jag hålla med om, viss egen intelligens angående att byta vapen med mera hade varit välkommet. 09/09 Blir nog att man iaf kollar in det, dock så är de ju I MP och tank strider som Men of war games gör sig bäst, vilket talar emot att Vietnam blir lika underhållande. Kan nog hända att Mats har rätt att de bara förtjänar en 2a. Däremot så måste jag säga... 09/09
Skicka en rättelse