Midsommaren 1941 passerade för första gången tyska trupper genom Sverige för vidare transport mot östfronten. Vad hade hänt om Sverige nekat tyskarna? Det bästa vi kan göra är att spekulera, eller simulera det hela i Hearts of Iron III.

I mitt fall blev de kyliga relationerna med Tyskland förödande. De förklarade krig och invaderade Sverige. Det ynkliga motstånd jag kunde mönstra krossades på ett par dagar. De svenska utvecklarna Paradox Interactive senaste stora titel - Hearts of Iron III - är brutal i de flesta avseenden.

Tyskland försöker motstå den allierade invasionen.

På en spelmarknad där andra världskriget är gigantiskt har Hearts of Iron-serien en orubbad förstaplacering vad gäller komplexitet, innehåll och valfrihet. Fansen gillar det men när det gäller vi-inte-så-insatta har spelens styrka ofta varit dess största svaghet. Tyvärr kan jag avslöja att otåliga nybörjare lär skrämmas iväg kvickt. Spelet är verkligen tungt och gör heller inte speciellt mycket för att lotsa in nykomlingar. De textbaserade guiderna är inte mycket till hjälp. Problemet är att man måste ge spelet tid. När man väl börjar förstå principer, menyuppbyggnad och alla funktioner är det en annan femma - tålamod är med andra ord väldigt viktigt.

Omfattande

- och tidskrävande

Tidsspannet sträcker sig från 1936 till 1948. I egenskap av nybörjare upptäcker jag att tempot är lite långsammare innan krigsstart. Att du slipper manövrera arméer gör stor skillnad, du kan istället koncentrera dig på politik, konstruktion, forskning eller diplomati. Att sköta allt manuellt fungerade okej, speciellt om du kontrollerar ett mindre land som till exempel Sverige. Men att ta full manuell kontroll över bjässar som Tyskland under brinnande världskrig gör att man fort tappar överblicken, det blir helt enkelt för svårt att överblicka. Istället kan du du då låta AI:n sköta vissa funktioner medan du själv tar hand om politik eller militära drag. Den artificella intelligensen gör ett hyfsat jobb, både i kampen med och mot dig.

Detaljrikedomen på den nya världskartan har fått sig en rejäl uppdatering. I siffror talas det om tre gånger så många som i föregångaren, det vill säga runt 10 000 provinser och runt 150 spelbara länder. Med andra ord betyder det att du kan lokalisera flygbaser, byggnader och annan infrastruktur med större noggranhet än tidigare. Det utökade antalet provinser har också betydelse vid truppförflyttningar då dina styrkor kan förflyttas mer exakt på kartan. Mer detaljer innebär naturligtvis att du får mer att hålla reda på men jag tycker det hela fungerar tillfredsställande.

Sverige får det hett om öronen.

Dags för en genomgång av spelets stora delar och först ut är diplomati och spionage. Under diplomatimenyn får du en översikt över spelets alla länder, allianser och deras relation till dig. Det finns totalt tre stycken allianser: de allierade, axelmakterna och kommunisterna. Dina diplomater kan användas för att diskutera allianser, handelsavtal, militär hjälp och så vidare. Systemet är lättanvänt och innehåller inga direkta frågetecken. När diplomati inte längre är ett alternativ kan du skicka in spioner för att utföra uppdrag som industrispionage och sabotage. Spioner kan även användes internt för kontraspionage eller skrämma upp den egna befolkning med propaganda för att till exempel minska intresset för neutralitet.

Föregående Nästa
ingenting för oss som inte har alla hästar på loftet 09/09 Ett hierarki samhälle är ju bara ett levnadssätt och i teori så är det inget fel på det om folket vill leva i ett sådant samhälle. Problemet är dock att människor missbrukar makt samt varandra, därför kommer ett sådant samhälle aldrig att fungera bra.... 04/09 nej, det stog att det inte fanns. alltså har du svårt att läsa. 04/09 nej, den är jätteseg även med väl över rekommenderat 04/09 visst visst herr pedant 03/09 Visst, politiska motståndare dog här och där, men de flesta hade jobb och livsvaror såldes till priser som alla hade råd med(i alla fall efter stalin-tiden, vad jag vet). Efter sovjets upplösning fick en hel del människor i de föredetta sovjet-republike... 03/09 Hade varit lite underligt att simulera det helt å hållet, med koncentrationsläger och allt, jag menar, hur motiverar man nått sånt? Det är så jävla skumt att det faktiskt skedde på riktigt, att man tyckte det var funkis att bygga industrikomplex för att... 03/09 Kommunism är ju inte helt fel i själva grundtanken. Alla ska vara lika mycket värda. Alla ska känna ungefär lika mycket. Så egentligen har det inte funnits något "riktigt" kommunistiskt land, eftersom i sovjet så fanns det människor som var jätterika... 02/09 Jag GRÄT av laddnings tiderna .. segaste spelet någonsin att starta. 02/09 Nej, jag menade generellt. Det är dock tråkigt att avancerade strategispel släpps innan de är riktigt klara. Verkar lite som användarna får betatesta i början. 01/09
Skicka en rättelse