Spelhösten är äntligen här! Inom de närmaste månaderna kommer flera stora titlar att landa på våra spelmaskiner. Kan en lättsam arkadflygare med andravärldskrigstema då vara någonting att bry sig om?

De australiensiska utvecklarna Transmission Games, före detta IR Gurus, kommer nu med vad som kan beskrivas som en uppföljare till #Heroes over the Pacific. I Heroes over Europe har stora oceaner, palmprydda öar och japaner bytts ut mot snötäckta alptoppar, gröna landskap och arga tyskar.

Variation förnöjer

... men jag vet inte om det stämmer

Enspelarläget består av fyra kampanjer som i sin tur består av ungefär åtta uppdrag vardera. Du antar rollen som britt, amerikan och nyazeeländare i kampen mot de elaka tyskarna. Uppdragen är uppbyggda av flera primära mål som måste uppnås innan du kan ta dig an nästa. Ett plus är checkpoint-systemet som gör att du slipper börja om från början de gånger du blir nedskjuten eller råkar krascha i marken. Förutom renodlade dogfights ges även tillfällen då du måste angripa mål på marken. Det kan vara alltifrån att skjuta sönder sjöminor som blockerar hamnar till att bomba kolonner med fiendefordon.

Popgruppen Style gillar det här!

I en genre där du mejar ned horder av fiender är det svårt att baka in variation. Utvecklarna har byggt in ett slowmotionläge, kallat ace mode, som gör att du kan sikta in dig på fiendeflygplans vitala delar för att göra nedskjutningar enklare och mer spektakulära. En funktion som inte på något sätt lyfter spelet till skyarna men ändå ger lite variation.

Arkadbetoningen levererar exakt det man förväntar sig, det vill säga snabb och enkel action. De tyska datorstyrda piloterna bjuder ibland på näst intill omöjliga luftdueller. Det tillsammans med irriterande kontroller gör att en del uppdrag leder till att man vill rycka håret från hårsäckarna. Att flyga med tangentbord är inget jag rekommenderar om du värnar om ditt välbefinnande. Handkontroll gör genast upplevelsen enklare men det lyser igenom att spelet främst är gjort med konsoler i åtanke. Man undrar ibland om utvecklarna är lata när det gäller valmöjligheter och användarvänlighet.

Fanken vad jag äger!

Vissa ljuspunkter

På en annars mörk himmel

Multiplayerläget är spelets höjdpunkt. I lag eller alla mot alla kan totalt 16 spelare slåss om luftherraväldet. Spelar man över nätet kan det tyvärr vara svårt att hitta lågpingande servrar då antalet spelare är få. Du får också möjlighet att spaka tyska, ryska och italienska kärror. Någon balansering existerar inte mellan planen vilket leder till att man får vara beredd på att använda olika taktiker för att göra livet surt för sina fiender.

Heroes over Europe är arkad ut i fingerspetsarna. Snabbt och enkelt men inte speciellt genomtänkt. Kul för en stund men förvänta dig inte alltför mycket. Tyvärr lider PC-versionen av dålig portning och spelet passar egentligen bäst med en handkontroll framför teven.

Skicka en rättelse