FZ guidar dig till de viktigaste kunskaperna om Rockstars stekheta western-uppföljare.

Red Dead Redemption 2 blir ett stort spel på flera sätt. Förutom att det uppges ta drygt 100 gigabyte lagringsutrymme i anspråk är det stort till ytan, uppskattningsvis minst i trakterna av GTA V. Det är också ett av höstens största spel rent intressemässigt, vilket fått flera andra spelhus att rucka på decenniegamla traditioner och flyttar releasedatumen (Black Ops 4, Assassin's Creed Odyssey) för att bereda plats för Rockstars westernepos.

Det blir också stort innehållsmässigt. Faktiskt så stort att vi inte fick med allt när vi beskrev intrycken av våra första två timmars speltid. Så här följer en lista med det mesta och det intressantaste vi vet så här långt om Red Dead Redemption 2.

Fattas något? Lägg till det i kommentarerna så uppdaterar vi artikeln!

Storyn, världen och karaktärerna

 • Red Dead Redemption 2 utspelas i USA:s nybyggarområden och "heartland", alltså landets centrala delar mellan Klippiga bergen och Appalacherna. Miljön skiftar från stäppland till skogar och berg.

 • Liksom i GTA V är hela världen öppen och tillgänglig direkt, inte låst i flera delar som Red Dead Redemption och tidigare GTA-titlar.

 • Berättelsen börjar år 1899, ungefär tio år innan Red Dead Redemption. Storymässigt är det alltså en föregångare, inte en uppföljare.

 • Du spelar Arthur Morgan, medlem i Van der Linde-gänget och högra handen åt ledaren Dutch Van der Linde. Gänget utgörs av ett 20-tal kriminella och prostituerade, folk som av olika orsaker står utanför det vanliga samhället. En av medlemmarna är John Marston, förra spelets huvudperson.

Dutch, en riktig hedersknyffel och Van der Linde-gängets ledare.

Arhur Morgan. Det vill säga du.

 • Efter en misslyckad kupp är gänget på flykt undan myndigheter och rättsväsende. De kan också ses som några av de sista representanterna för den klassiska vilda västern-eran, på flykt undan det moderna samhällets framväxt. De bor i camps, läger, där de äter, sover, utför sysslor och underhåller sig med att spela spel och dela berättelser med varandra. Som spelare påverkar du moralen i lägret genom att bidra med mat och andra förnödenheter.

 • Under spelets gång lär du känna gängmedlemmarna och får ta del av deras personliga berättelser. De berättar hemligheter och du får på så sätt tillgång till sidouppdrag.

 • Du väljer hur Arthur Morgan ska se ut och vara klädd. Hans vikt ändras beroende på hur mycket mat du ger honom, vilket också påverkar hans uthållighet.

 • Också Arthurs häst får du välja utseende på och tillbehör till.

Det är en både vacker och storslagen värld Rockstar byggt.

 • Red Dead Redemption 2 kan spelas i första- eller tredjepersonsvy (liksom GTA V, förutom PS3- och Xbox 360-versionerna). Flera vyer finns att välja mellan. Under ridturer på väg till uppdrag kan du växla mellan flera filmiska kameravinklar.

 • Vädret skiftar dynamiskt, vilket gör att du kan råka ut för åskväder och snöfall.

Heder och interaktion

 • Du ges en handfull val när du interagerar med världen och dess invånare. När du exempelvis möter en person på gatan kan du vara aggressiv, undfallande, trevlig, hotfull, med mera, och beteendet styr förstås hur de du interagerar med reagerar.

 • Arthur har ett rykte att tänka på. Invånare och gängmedlemmar noterar hur han beter sig och ändrar sitt beteende mot honom utifrån det. En elak Arthur får folk att tystna i hans närhet, och han går miste om information som annars kan framkomma när datorstyrda karaktärer samtalar med varandra eller honom. Men ett brutalt rykte kan å andra sidan ge högre utdelning vid rån.

Jakt och handel

 • Världen är full av djur, närmare bestämt 200 olika sorter. Vissa av dem är värda att jaga för att få päls och kött som kan säljas eller tas med till gängets läger. Väljer du det senare höjs gängets moral. Köttets värde påverkas av hur färskt det är och hur väl du avlivat djuret: ett skickligt skott med pilbåge är bäst, medan ett missriktat hagelskott medför svinn. Och om köttet ligger kvar för länge börjar det ruttna.

 • Vissa djur är "legendary", alltså så unika att det bara finns ett exemplar av varje art. Kommer ge bra betalt hos handlaren.

 • Ett specifikt kameraläge visar byten i närheten, men också hur din doft färdas i vinden. Genom att närma dig bytet i motvind kan du komma närmare utan att det hör eller känner doften av dig.

Pilbågar gör mindre skada på byten än exempelvis hagel. Och så är den tyst – bra när du vill skjuta någon utan att någon hör det.

 • Skjutna djur markeras på kartan. Detsamma gäller personer du dödat, som markeras med kryss i väntan på att du tar dig dit och lootar dem. Vilket det kan vara idé att göra innan någon ur ditt gäng hinner före – du hänger ju med skurkar, trots allt.

 • För pengar kan du handla i vapenaffärer, vanliga affärer, barer med mera. Om du istället ger pengarna till gänget stärks dess moral.

 • Allt du kan samla på dig har någon funktion eller användningsområde. Du kan använda växter och annat för att göra "potions" och annat.

 • Vapnen har getts mer realistisk (Rockstars ord) omladdning och rekyl. Varje vapen har ett specifikt beteende, och det finns utförliga möjligheter att förändra utseendet. Hos vapensmeder går det också att modifiera vapnen för att exempelvis dämpa rekylen eller förbättra räckvidd, precision med mera.

Du kan ge vapen utsmyckningar och förändra deras beteende.

När orden tagit slut, tar den här gynnaren vid.

 • Vapen blir smutsiga och rostar. De måste oljas och underhållas, annars finns risk att de låser sig.

 • Repetergevär ladds om genom att trycka in fire-knappen efter att skottet avlossas. Ett till tryck avlossar nästa skott.

 • Dead eye-funktionen är tillbaka. Den ger Arthur ett par sekunder i slow motion att sikta, markera och avfyra skott på. Funktionen uppgraderas med tiden, så det blir möjligt att sikta på specifikt känsliga organ. Dead eye kan även användas vid jakt.

 • I stressade situationer kan du snabbt avfyra vapnet från höften för att stressa fienden (och förhoppningsvis träffa någon).

 • Avfyra vapnet i luften för att skrämmas eller påkalla andras uppmärksamhet.

Hästar

 • Din häst och din relation till den spelar en viktig roll. Behandlar du din häst väl (ryktar och pratar med den) blir den trygg och därmed mer pålitlig i stressade situationer, exempelvis i eldstrid och om blixten slår ner. Med tiden kan du lära den användbara trick som att vända snabbt. Omvänt, med en dålig relation till hästen blir den opålitlig.

Var schysst mot din häst. Det tjänar du på.

 • Det finns 19 olika hästraser, var och en med specifika egenskaper.

 • En häst dansar inte efter några sociala pipor – blir den bajsnödig bajsar den.

 • Hingstars testiklar växer och krymper beroende på temperaturen. Torde vara världens första spel med sådan fysik.

 • Hästar fungerar som ditt inventory. Till fots kan du bära ett begränsat antal vapen, men hästens sadelväskor låter dig ta med flera. Så håll reda på hästen i strid.

 • Du kallar på din häst genom att vissla. Om den är för långt bort hör den dig inte.

 • Var rädd om din häst – om den dör försvinner också dina band till den. Du kan visserligen skaffa en ny, men då behöver du också bygga en ny relation med den. Lyckligtvis kan du skicka iväg hästen från heta situationer.

 • Du kan skjuta fiendens hästar.

Övrigt

 • En Red Dead Redemption 2-installation ser ut att ta minst 105 gigabyte lagringsutrymme i anspråk.

 • Musikern Woody Jackson har skrivit stora delar av musiken. Han har tidigare skrivit musik till GTA V, Red Dead Redemption, L.A. Noire med flera spel.

 • Både PS4- och Xbox One-versionerna körs i 30 bilder/sekund. Det är alltså inte möjligt att höja frameraten på de kraftigare PS4 Pro- och Xbox One-konsolerna.

 • Spelet släpps enbart med singleplayer, men multiplayerläget Red Dead Online blir tillgängligt senare för alla som köpt spelet. Det ska börja betatestas i november.

 • Red Dead Redemption 2 släpps den 26 oktober till Playstation 4 och Xbox One.

 • Det ska finnas HDR-stöd för Xbox One X-versionen. Oklart om PS4-versionerna har det.

 • "Men... Pc då?! Kommer Red Dead Redemption 2 till pc?" Ingen mer än Rockstar vet i nuläget. Man har inte sagt något alls om en pc-version. Förra Red Dead släpptes bara till Xbox 360 och PS3, medan GTA V inledningsvis släpptes till de två konsolerna men senare till såväl PS4 och Xbox One som till pc. Så hoppet lever, men inget är ännu bekräftat.

Det är Euphoria; “We use Euphoria specifically to enhance the physics-based reactions of both humans and animals and have really evolved it on Red Dead Redemption 2,” Hooker explains. “For example, if a rider’s horse is shot then there are a range of... 23/10 Nej har PS4, men ser skumt ut hur som helst. 23/10 Nu blir jag lite konfunderad... Under mitt förladdade Red Dead Redemption står det att det inte blir tillgängligt förens den 28:e??? https://www.dropbox.com/s/eg0qjevmrzm0ttc/RDR2%2028.jpg?dl=1 Nån annan som har samma? 23/10 Ja jag vet inte, vi får se på natten mot fredag. :) 23/10 Troligtvis syftar rockstar på storleken när det väl är installerat, det du visar är väl bara storleken på det nerladdade paketet? Eller så räknar dom lite extra för sparfiler och sånt som tillkommer. Behöver man kanske ladda några megabyte till på freda... 23/10 Jag trodde den som skrev "När kommer trean?" bara skojade och var långsökt eller något. Förbeställde RDR2 standardutgåvan igår på Elgiganten i fysiskt version, det kostade 549kr och det är en bättre pris än vad den lokala spelaffären skulle sälja spelet... 23/10 Jag har laddat ner det och mitt är på 92,76GB. https://i.imgur.com/9Nf5zqG.jpg 22/10 Har en 4k tv, ett rdr2-sug men ingen konsol + jag tycker jag känner mig extremt handikappad med en handkontroll... tror att även om jag gillar spelet i sig så pajjar det upplevelsen.. som om jag skulle spela pingis med ett badminton-racket. Vafan släppe... 22/10 En bild på kartan och 20 sekunder gameplay har läckt ut, finns på reddit om någon är intresserad! 22/10 Enligt Rockstar själva ska det vara 99GB om man laddar ner det, iallafall när det väl är installerat. Sen krävs ytterligare 50GB under själva installationen , så iallfall en stund måste man ha 149GB ledigt på sin PS4. Den fysiska versionen ska "bara"... 22/10
Skicka en rättelse