"En kamp mellan giganter"

Playstation 5 och Xbox Series X fyller tre år i dagarna, och vi kan konstatera en sak – den här konsolgenerationen liknar ingen av de åtta tidigare. Den inleddes i ett kaos av pandeminedstängning och komponentbrist, en mix som fick folk att spela mer än någonsin samtidigt som hårdvara var bristvara. Numera finns de äntligen att köpa utan att behöva krångla, men då kostar de å andra sidan mer än vid premiären.

Men tre år in i den nionde konsolgenerationen kan vi ändå säga: nu har den börjat. Det eviga konsolkriget har trappats upp och under tre dagar och fjorton ronder ämnar FZ besvara frågan om Playstation 5 eller Xbox Series X är det bästa köpet. Var finns spelen? Mest valuta för pengarna? Snabbast konsol? Skönast kontroll? Vilken av de två har de vackraste framtidslöftena?

De stridande parterna: Xbox Series X och Playstation 5.

Series S då? Den har förstås en roll att spela i kriget, men duellen står framför allt mellan Playstation 5 och den kraftfullaste Xboxen, Series X. Det är kort sagt en kamp mellan giganter.

Det blir alltså tre nedslag på lika många dagar, med start i dag och avslut på fredag. I samband med de fem sista ronderna plockar vi upp spillrorna efter det stora slaget och sammanfattar vem som vann mest, vem som vann tyngst, och vilken konsol som är det bästa köpet – om vi ens kan utse en vinnare. Det blir en jäkla resa, och den börjar nu.

Här är alla ronder

Klicka för mer information

DAG 1 – HÅRDVARA
- Rond 1: Hårdvara och prestanda
- Rond 2: Lagring, minne
- Rond 3: Streama och spela in
- Rond 4: Handkontroll

DAG 2 – SPEL
- Rond 5: Spelutbud
- Rond 6: Exklusiva titlar
- Rond 7: Framtidslöften
- Rond 8: Bakåtkompatibilitet
- Rond 9: Game Pass vs PS Plus

DAG 3 – PRIS OCH ÖVRIGT
- Rond 10: Varianter
- Rond 11: Pris
- Rond 12: Tillbehör
- Rond 13: Gränssnitt
- Rond 14: Design

RESULTAT
– Vinnaren!

Lanserad sju år efter PS4 är Playstation 5 så klart en betydligt muskulösare spelmaskin än föregångaren. Under det vita skalet sitter en specialbyggd processor av modell AMD Zen 2 som snurrar i 3,5 GHz. Den har sällskap av 16 gigabyte internminne och en grafikkrets från AMD. Konsolen stödjer ray-tracing, 4K-upplösning, HDR, 120 Hz med mera.

Lustigt nog sitter det ungefär samma delar i den monolitliknande Xbox Series X. Grafikdel och processor från AMD, 16 GB RAM, med mera. Microsoft-lägret kan skryta med lite högre klockfrekvenser för grafik och processor, men de har samtidigt en liten skvätt mindre minne än konkurrenten.

Det finns små skillnader mellan hårdvaran i PS5 respektive Series X, men med alla faktorer inräknade är det svårt att avgöra vilken av dem som är kraftfullast. Det är verligen inget som syns direkt när du startar ett spel. Det den ena vinner i på en punkt tar den andra igen på en annan, så den här gången är det lite dött loop i prestandakriget.

Rondens resultat

Segrare: Oavgjort
Varför? På det stora hela bjuder de samma grafik och prestanda.

PS5 kan skryta med blixtsnabb NVMe SSD-lagring. Vid lanseringen 2020 var den så snabb att motsvarande knappt fanns till pc. Och just laddtider och lagring är den största skillnaden mot föregångaren: du kan vara igång och spela på kanske tio sekunder efter att konsolen startat. Och med quick resume är du tillbaka i spelet efter någon sekund. Men det funkar bara för ett spel åt gången: när du spelar något annat nollställs det. Trist nog sitter det bara 825 GB lagring i PS5:an, alltså mindre än i Xbox Series X.

Dessbättre finns en ledig M.2-port att stoppa in mer lagring i – där håller Sony fast vid en fin tradition. Men i grundutförandet har PS5 plats för ungefär ett AAA-spel mindre än...

... stor-Xboxen, som sportar 1 TB lagring. Denna jobbar visserligen långsammare än PS5:ans, men det är ändå fråga om rask NVMe SSD-lagring. I vissa avseenden, som vid start av konsolen, har den till och med slagit PS5:an. Även Xboxen har quick resume-stöd, dessutom för fler än en titel. Fast spel med nätverksuppkoppling tenderar att bråka här på både Xbox och Playstation.

Men det roliga tar slut när lagringsutrymmet gör det, för då står du inför det trista faktum att mer kostar massor. Xboxen kräver nämligen specifika lagringskort som bara Microsoft och WD tillverkar, och de två skäms inte för att ta betalt för korten.

Rondens resultat

Segrare: Oavgjort
Varför? För att inga för- eller nackdelar fäller ett avgörande.

Tryck in kontrollens Create-knapp så får du upp en meny som låter dig skärmdumpa, spara gameplay (max 1 timme) eller starta inspelningen. Snabbt och enkelt, men för att dela behöver du gå via PS-knappen och sen Control Center nertill på skärmen. Vill du streama så är det bara att koppla exempelvis Youtube eller Twitch till ditt PS5-konto, sen finns de med som alternativ från Create-knappen.

Xbox-kontrollens nya delningsknapp låter dig göra samma sak som PS5:ans motsvarighet (skärmdumpa, filma, dela, streama). Den kan också ställas in att göra specifika saker, som ett knapptryck för inspelning och två för skärmdump.

Men att fånga video på Xbox är ett sorgebarn: default kan bara några få minuter spelas in (hur mycket varierar med upplösning och kvalitet). Problemet kan rundas med en USB-C-ansluten SSD, men den måste vara av nyare modell för att det ska funka. Dyrt och krångligt. Varför inte Xboxens egen lagring kan fånga så mycket film som ryms på den är ett mysterium.

Rondens resultat

Segrare: Playstation 5
Varför? Mycket mindre krångel.

En Xbox 360-kontroll för tredje gången – så känns den. Det betyder en fenomenal gamepad, med små men märkbara justeringar. Som en dedikerad delningsknapp mitt på kontrollen, och den lilla räfflingen i greppet undertill: det är inte mycket, men det gör det tryggare att omfamna. Trevliga små tillskott till en kontroll som satt standarden sedan mitten av 00-talet.

Dualsense heter den nya PS-kontrollen, och tillsammans med galet snabb lagring är den en av PS5:ans största och viktigaste nyheter. Formen har gjorts om helt mot tidigare Sony-gamepads, och den är nu bättre än någonsin. Men det är force feedbacken och det adaptiva motståndet i trigger-knapparna som verkligen förnyar och förhöjer spelupplevelsen. Den kanske största förändringen på gamepad-fronten sedan Sony bestyckade sina kontroller med analoga spakar.

Microsoft lagar inte det som inte är trasigt, och det gör de rätt i. Men när Sony slår till med rejäla nyheter får Xbox-trotjänaren till slut se sig omsprungen. Spiken i kistan torde vara att Dualsense har laddbara batteriet medan Xbox-dosan kör vidare på utbytbara, men Sony lyckas krympa sin vinstmarginal med klen batteritid.

Rondens resultat

Segrare: Playstation 5
Varför? Dualsense gör mest och bäst.

---
Nästa del i konsolkriget kommer torsdag den 7 december, följt av den tredje och avslutande delen samt resultatet på fredag den 8 december.