Som gamer är det viktigt att ha ett tangentbord du trivs med. Tangentbordet är, tillsammans med mus, hur du kommunicerar med datorn, ditt sätt att tala om för den vad den ska göra. Eftersom du använder det konstant måste det fungera felfritt, infria dina önskemål, och vara bekvämt.
"Hjälper dig att navigera dig fram genom produktdjungeln"
Det finns ett enormt utbud av tangentbord och de har olika funktioner, storlekar och teknik. Valfrihet är bra, men samtidigt kan det bli svårt att välja rätt. Vad är viktigt att tänka på, vad ska man undvika? FZ:s guide till gaming-tangentbord hjälper dig att navigera dig fram genom produktdjungeln så att du har på fötterna när du ger dig in i butikerna.
Guiden är tänkt att ge dig information och kunskap så att du själv kommer fram till vad som passar dig. Men den ger inga specifika köptips: om du är ute efter det, eller om du vill dela med dig av ditt kunnande, kan du med fördel skriva till andra FZ-läsare i forumtråden.
Tangentbord för gamers
Tangenbord fungerar i grund och botten likadant i dag som i hemdatorernas barndom. Det vill säga: du trycker ner en tangent och något händer i datorn. Men utvecklingen har sannerligen inte stått still, kanske tydligast idikerat av att tangentbord numera finns i fler färger än grått. Skämt åsido: det har skett viktiga förbättringar av både teknik och funktioner de senaste 20 åren, och du har i dag massor av valmöjligheter. Det återspeglas i priserna, som går från någon hundralapp och sträcker sig till åtskilliga tusenlappar.
Tangentbord finns i dag i fler färger än grå. Hurra!
Men innan du börjar leta köp finns viktiga beslut att fatta. Vi bad Daniel Svensson, tangetbordsexpert på Inet, berätta vad man ska ha i åtanke innan man springer iväg och handlar.
FZ: Vad är viktigt att tänka på när man väljer gaming-tangentbord?
Daniel Svensson.
– Första och viktigaste är att bestämma sig för vilken formfaktor du vill ha: fullstort, 75 %, TKL, 60%, split ergo och så vidare. Hur bred och vilken form din "rektangel" ska ha helt enkelt.Vilken man föredrar är i grunden en personlig preferens där många gillar estetiken med en viss formfaktor. Men det kan också skilja beroende på vilken typ av spel du primärt spelar. Tittar på man på CS-proffs så tenderar dom att ha mindre tangentbord för att ha mer yta för musen. Om du spelar simulatorer gillas ofta fullstora tangentbord för där har du mycket fler keybinds. Det är slutändan väldigt personligt och finns inga direkta rätt eller fel.
– När man väl bestämt sig för formfaktor är nästa steg att välja vilka switchar/knappar du vill ha, och det är en hel värld i sig självt. För mekaniska tangentbord finns det hundratals olika switchar, alla med olika känsla, hårdhet, typ av klick och så vidare. Men det finns också low profile, membran, magnetiska med flera. Och inte nödvändigtvis alla typer av varianter finns i alla formfaktorer, så därför är formfaktorn den viktigaste att börja med skulle jag säga.
Välja rätt storlek
Storlek, layout, formfaktor – kär bräda har många namn. Men vi kan kalla det layout, och det sträcker sig från fullstora till redigt kompakta och avskalade varianter. Här är de vanligaste alternativen:
Fullstort (100 %) Det är vad det låter som: ett tangentbord med alla förväntade funktioner hos ett standardtangentbord. Har omkring 105 tangenter, inklusive F-tangenter upptill, en numerisk del, fyra pilar och en handfull specialfunktioner (Insert, Delete, Print screen med flera). Passar bra om du är van med stora tangentbord och inte tycker det stjäl plats för musen.
Tenkeyless (TKL) Som ett fullstort tangentbord minus den numeriska delen. Har vanligen cirka 88 knappar. Ett bra val om du vill spara in lite på storleken och inte behöver de numeriska tangenterna, men gillar den större känslan i knapparnas placering.
75 % En kompaktare version av TKL, ofta med ett par tangenter färre (det varierar på modell). Tangenterna sitter tätare ihop, vilket vissa uppskattar vid spelande. Är ofta någon centimeter smalare än ett TKL:
50 %, 60 %, 65 % Minimalistisk och kompakt design för gamers som klarar sig utan extratangenter. Ofta (men inte alltid) sitter tangenterna tätt ihop.
Tänk också på vilka (om några) andra funktioner och reglage du behöver, så som volym och olika sorters extraknappar. Mindre varianter har som sagt ofta färre knappar, men vanligtvis kan kommandon ändå åstadkommas med andra tangentbordskombinationer. Var beredd på att behöva lära dig dessa om du inte redan kan dem.