Den senaste tiden har nätet bubblat av rykten om att #Microsoft kommer släppa en portabel musikspelare i stil med #Apples minimalistiska monstersuccé iPod. Ryktena är delvis sanna, med den lilla skillnaden att man lanserar en hel serie produkter för portabel underhållning. Namnet är Zune och de första maskinerna väntas bli färdiga redan i år.

Först ut blir just en bärbar musikspelare. De exakta specifikationerna är inte fastställda, men det rör sig om en hårddiskbaserad historia med möjlighet att köpa/ladda hem musik över nätet (som Apples iTunes) och inbyggda wifi-funktioner (trådlöst nätverk). Potentiella framtida leksaker är en bärbar videospelare och - kanske - en spelenhet.

Konceptet Zune kommer knytas ihop med och utveckla Microsofts andra produkter (både hård- och mjukvara), exempelvis Xbox Live-konton, datorer med Media Center-upplagan av Windows XP och mobiltelefoner med MS-operativsystem. Tanken är att kunna byta spellistor, låtar, ge tips på musik, med mer. Inledningsvis står musik i centrum, men framöver kommer andra underhållningsformer inkluderas, exempelvis film. Och, som sagt, kanske spel.