Tillsammans med staden New York har de tröttnat på medvetet strypta hastigheter

Att spela online är idag en självklarhet för många. Tiden för långsamma modem och kostsamma uppringstariffer är i de flesta fall förbi, i alla fall för majoriteten av gamers i Sverige. Bor du i New York och använder Time Warner Cable har dock situationen varit annorlunda och det beror inte på undermåliga uppkopplingar utan en medveten strategi från företaget för att pressa leverantörer på pengar. Det påstår i alla fall New Yorks chefsåklagare Eric T. Schneiderman.

Med tusentals missnöjda kunder och såväl Netflix och League of Legends-skaparna Riot Games i ryggen stämmer han nu Time Warner Cable. I stämningsansökan kan vi läsa att TWC medvetet strypt uppkopplingar till tjänster som inte gått med på att betala en avgift för bättre koppling mot deras kunder. De ska dessutom medvetet ha försett sina kunder som betalat för stöddigare uppkopplingar med hårdvara som inte klarar av de marknadsförda hastigherna. Detta ska ha pågått sedan 2012 och också påverkat tjänster som Netflix, som likt Riot till slut inte kunde låta missnöjdheten bestå hos sina kunder och valde att betala.

Det är ju precis det som är problemet att i detta fall Telia skall välja vilka de ska gynna och på så vis styra in sina kunder emot. De bestämmer vad de anser lämpligt eller OK. Visst, det är frivilligt att nyttja, men det var det att installera en anna... 10/05 Men nätneutralitet handlar ju om att, i exemplet du tar upp, Spotifys konkurrenter får ett sämre utgångsläge på grund av att du som kund inte är lika benägen att välja en annan tjänst än just Spotify med sin "gratis"-surf. De som vill få bort nätneutral... 10/05 Problemen heter nog avtal, pengar och rykte. Det går att göra ett win-win avtal med Spotify, det går mindre bra att ge fri surf på wildmidgetsonmopeds.com. 10/05 Däremot försvårar Telias metod det för mindre aktörer att konkurrera på samma vilkor som Spotify. De kanske hade kunnat erbjuda en billigare och bättre tjänst för konsumenter men får aldrig chansen. Får mig att tänka på när EU beordrade MS att inte tvin... 10/05 "uppringstariffer" Den tar jag med mig till graven. 10/05 @Evilof: klart det är positivt för de stora bolagen och kunderna som betalar extra! Hur är de för de vanliga webbsidorna och de användare som inte betalar premium? Jo, de ska vi strypa... dessa små webbsidor betalar ju inte miljonerna för att vi inte... 10/05 Det viktiga i frågan är att NÅGON får makten att STRYPA och TA EXTRA BETALT för att inte STRYPA. Om vi avskaffar nätneutralitet så öppnar vi för politik för vad som ska strypas. Att de stora bolagen som man måste pröjsa månadsavgifter och internetlevera... 10/05 @acrylamid: här är ett ju en positiv grej för kunden egentligen. Om nu kunden kör just Spotify dvs. 10/05 @acrylamid: här är ett ju en positiv grej för kunden egentligen. Om nu kunden kör just Spotify dvs. 10/05 Umm, du betalar inte för att kunna spela online, du betalar för att använda deras matchmakingservice och servrar, sen att det i slutändan inte betyder nån skillnad för konsumenten då det inte finns några alternativ (som stöds/är godkända i Eula osv.)... 10/05
Skicka en rättelse