Det blev inget Diablo IV-tillkännagivande på Blizzcon-mässan häromveckan, men ryktet om spelets existens lever och frodas. Och nya obekräftade uppgifter gör gällande att Blizzard testade att göra en dungeon crawler med kameran bakom huvudkaraktärens axel – ungefär som i From Softwares hyllade Souls-serie.

Uppgiften kommer från en matig Kotaku-artikel om nutid och framtid för Diablo-serien. Artikelförfattaren har talat med elva nuvarande och tidigare Blizzard-anställda som anonymt berättat om Blizzards planer för serien.

Blizzard ska haft planer på en andra expansion till Diablo 3, men skrotat dessa ungefär när den första expansionen, Reaper of Souls, släpptes. Denna gjordes av Team 3, en grupp medarbetare som hade fixat Diablo 3 efter den problemtyngda lanseringen våren 2012 och vars expansion skulle mötas av hyllningar. Det är oklart varför nästa expansion inte blev av, men artikeln spekulerar kring att ledningen tappat förtroendet för Diablo 3 efter lanseringen och inte väntade på mottagandet för Reaper innan man beslutade att gå vidare. Och folket i Team 3, som beskrivs som den mest kompetenta grupp Diablo-utvecklare Blizzard haft, gick skilda vägar.

Diablo Immortal, årets mest utskällda trailer och spel.

Istället påbörjades arbetet med Diablo 4. Den första versionen, som alltså påminde om Dark Souls-serien, bar projektnamnet Hades och skulle ha blivit "en gotisk, utmanande dungeon crawler" som skippade seriens klassiska isometriska kamera till förmån för tredjepersonsvy, eller kameran bakom axeln. Men enligt uppgift fick man inte projektet att funka som man ville, och 2016 skrotades idén och man började om.

Den version man började på då kallas Fenris (ej att förväxla med en viss norsk trummis), och är den man jobbar på i dag, enligt artikeln. Stilen ska påminna mer om Diablo 2:

They want to make this gross, make it dark, [get rid of] anything that was considered cartoony in Diablo III… Make what people were afraid of in Diablo II, but modern.

Spelet ska vara långtifrån färdigt och det spekuleras kring release tidigast 2020. Enligt uppgift återstår många betydande komponenter att spika, och det surras om MMO-inslag, sociala aspekter och olika sätt att tjäna pengar på spelet efter release. Men att sikta på något av ett modernt Diablo 2 låter väl ändå rätt okej, eller vad säger ni?

Relaterat: på lördag streamar FZ, Swec och ett par andra Geeks-medborgare Diablo 2. De börjar vid 11 och kör så länge de (eller du) orkar. En lördagsgodispåse som heter duga för alla gamla Blizzard-älskare!