Trots stenhård konkurrens från gratisspel som Fortnite och Roblox fortsätter Minecraft skörda framgångar. Spelet är enormt populärt, skriver Business Insider: det spelas av 112 miljoner konton varje månad.

Än mer imponernade är att antalet spelare per månad gått upp med 20 miljoner sedan förra hösten. Att spelet fyllde tio år i maj lär ha bidragit till att människor både upptäckt och återupptäckt det, men en sådan ökning för ett decenniegammalt spel är något utöver det vanliga. Som jämförelse har The Witcher 3 sålt i omkring 20 miljoner exemplar – totalt.

Microsoft köpte Mojang och Minecraft hösten 2014 för svindlande 2,5 miljarder dollar, och många frågade sig om det var möjligt att räkna hem affären. Fem år senare kan vi konstatera att det under Microsofts ledning sålts över 116 miljoner Minecraft (en månad efter köpet i september 2014 hade det sålts omkring 60 miljoner spel, och i maj i år var siffran 176 miljoner). Pc-versionen kostar antingen 225 eller 300 kronor, konsolversionerna omkring 300 kronor, mobilversionen cirka 80 kronor. Det finns också en prenumerationsbaserad skolversion.

Om vi antar att spelet kostar 10 dollar i snitt har Microsoft grovt uppskattat omsatt 1,16 miljarder dollar. Och med snittpriset 20 dollar närmar sig omsättningen 2,5 miljarder dollar. Med tanke på Minecrafts utdragna popularitet och kringförsäljningen av prylar verkar det inte omöjligt att Microsoft kan ro affären i hamn. Om de inte redan gjort så.