När Playstation proklamerade att de kommer att släppa ett nytt VR-headset till Playstation 5 utlovades ett "next-gen VR system" och om de senaste uppgifterna stämmer kommer de säkert infria löftet. Enligt UploadVR, som säger sig ha säkra källor, kommer nästa Playstation VR ha 4K-skärm, vibrationsfeedback och ögonspårning som möjliggör foveated rendering.

Det sistnämnda har det snackas om i flera år som "nästa steg", och innebär att saker du tittar på ska renderas extra skarpt medan man sparar resurser på det som ändå bara syns i periferin. Däremot är haptisk feedback direkt på headsetet något nytt och vi kan inte riktigt bestämma oss för om det känns som en lovande grej. Vill man verkligen känna att man får ett slag eller skott i huvudet, via headsetet?

Upplösningsmässigt placerar sig nästa Playstation VR mellan HP Reverb G2 och Oculus Quest 2 men med hjälp av foveated rendering kan skillnad upplevas som större. Totalt ska varje öga få 2000×2040 pixlar att glutta på.

Den stora frågan som återstår är priset. När Playstation VR lanserades sågs det som en instegsmodell för virtual reality, en position som Oculus Quest 2 nu dominerar.