Två år efter sin andra reboot är Lara Croft tillbaka i sitt bästa äventyr någonsin.

Lara Croft är värd mer än att hamna i en konsolpolitisk skitstorm. Ändå var det där historien om Rise of the Tomb Raider tog sin början. Microsofts vaga uttalanden om tidsexklusiviteten fick en hel spelvärld (eller åtminstone en del Playstation- och pc-folk) att sätta fyr på facklor och resa sina högafflar.

Idag har stormen bedarrat. Nu vet vi att uppföljaren till den lyckade Tomb Raider-omstarten kommer att vara en exklusiv Xbox-begivenhet under julhandeln 2015. Vi vet också att spelet släpps till pc och PS4 under nästa år. Idag lär vi oss ytterligare en sak: Rise of the Tomb Raider är Lara Crofts bästa äventyr någonsin.

Lara Croft och de omöjliga oddsen. Del 528.

Detta är dock inte fullt så tunga ord man kan tro. Core- och senare Crystal Dynamics-serien har aldrig varit klanderfri. Rebooten var som helhet betraktat ett enormt bra äventyr men drogs med såväl trötta actionpartier och diskrepansen mellan människan Lara och mördarmaskinen Croft. Inte heller himlen över de sibiriska fjälltopparna är utan ett par mörka snömoln, men skenet av den glittrande soluppgången och alla dess löften förpassar dem raskt till utkanten av ens medvetande.

Fröken Laras känsla för snö

Ett år har gått sedan skeendena i Djävulens hav. Lara som slogs sönder och samman på den fiktiva ön Yamatai är idag lika trasig i själen. Om inte mer. Hon har blivit besatt av att hitta sanningen bakom världshistoriens mest mytomspunna legender. En av dem, den om staden Kitezh och löftet om evigt liv, tar henne hela vägen till vad som känns som världens ände. Jag kan inte tänka mig en bättre förutsättning för att sätta äventyrshjärtan i brand.

I förra spelet föddes hon på nytt, men det är nu Lara blir den hon är menad att vara.

Det slår mig hur lite som hänt rent spelmekaniskt. Liksom då bestiger jag knöliga bergväggar med mina ishackor, tassar tyst genom militärbaser, avlossar pilar mot vargflockar och kastas mellan mer fokuserade actionområden och eftertänksam openworld. Samtidigt är Rise för Tomb Raider vad Uncharted 2 var för Nathan Drakes första äventyr: tillspetsat och bättre på alla plan.

Det är förstås omöjligt att inte jämföra de två popcornserierna med varandra, ty Crystal Dynamics tycks ju ha stakat ut samma snötäckta väg för sin hjältinna. Klivet från söderhavsön till Sibirien skänker äventyret en ny dimension. Jag kan riktigt känna hur kylan slår genom märg och ben när Lara, efter att ha överlevt en lavin storlek episk, pulsar genom snötäcket för att bygga läger för natten.

Föregående Nästa
Skicka en rättelse
Multiplayer finns nu med? Tyckte faktiskt det var rätt kul att spela mot andra i förra Lara C. 28/11 Ja. för köra den varianten. Men tack för att du tog tiden :) 10/11 Det finns inga inställningar detta och när jag lirade upplevde jag det ibland lite skakigt, och ibland inte alls. Så blir jag ju heller aldrig åksjuk, så jag är ju inte rätt person att döma om det är för skakigt eller ej. Mitt tips är att kolla på någon... 10/11 Älskade det förra spelet och få nu tyvärr vänta ett år på detta:( Bra recension förövrigt. 09/11 Jo självklart. Jag anser om folk vill använda det varsågod, inte mitt jobb att bestämma vilka ord som är okey att ha eller inte ha ;-). Ville bara dela av mig lite min syn på saken :-). Ha en trevlig kväll nu alla 09/11 Det är en bra lösning. Hen är också en bra lösning, förutom att några inte kan se ordet rent språkligt, utan ideologi. Stt det inte funkar har jag svårt att se, språk mår bra av flera lösningar. Men hen använder jag inte eftersom snacket då handlar om... 09/11 varför blev hela kommentarsfältet till en "hen"-diskussion? nog för att "hen" nästan alltid används på fel sätt, men recensionen innehåller inte ens det ordet 09/11 Jag säger fanimig vad jag vill, när jag vill och hur jag vill. Yttrandefrihet kallas det :) DU har rätt att ogilla ordet, men tro inte att du har nån rätt säga åt andra vad de får säga. Och att hen är höna på engelska är ett värdelöst argument, många... 09/11 Personen, 1 ord, den, 1 ord, denne, 1 ord, individen, 1 ord. Ska jag fortsätta? Att ha som orsak att hen är ett ord fungerar inte som du ser 09/11 Men ordet funkar ju lika bra även utan den vetskapen, det ÄR ju ett användbart ord som kortar ner "han eller hon" ganska mycket - ett ord istället för tre, en stavelse istället för fyra. Eller hur? 09/11