Upplösning så hög att den kan vara värd att offra lite framerate för.

Introduktion och första intryck

4K har det pratats om mycket senaste åren och det lär ju inte sluta i det närmaste taget. För den stora allmänheten känns det som att det blev en stor snackis först när Sony med sin Playstation 4 Pro och Microsoft med sin Xbox One X började trycka på det mer än tidigare. Högre detaljrikedom och snyggare grafik gjorde att fler köpte skärmar för att kunna ta del av detta. Givetvis har 4K varit en snackis länge för PC-entusiaster men jag tänker mig att det för många startade här.

Så vad innebär en 4K skärm? Svaret på den frågan behövde jag ta reda på själv faktiskt då jag helt ärligt inte var, och troligen fortfarande inte är expert på området. Det var som en sådan där cool grej man bara hört och läst mycket om och inte fått testa själv. Kommer det ge samma känsla som när man hoppade från 60 Hz till 144 Hz? Tankarna bara gick när jag väntade på att skärmen skulle anlända hemma hos mig och när man pratat med folk som använder sig av denna teknik i dagsläget började det nästan ordagrant vattnas i munnen.

Men som svar på frågan, vad innebär det att en skärm “har 4K?” I korta drag så betyder det inte mer än att man har en upplösning på 3840 x 2160. That’s it. Du får en skarpare bild som är kapabel att visa mer detaljer än HD, fyra gånger så mycket faktiskt. Mer pixlar betyder mer information och mer information betyder vassare bilder. Hoppet är jämförbart med när många av oss gick från 480p till 1080p (Full HD), men skillnaden är att skärmstorleken är densamma. Den stora grejen med hoppet från 480p till 1080p var att våra skärmar också blev större och det sågs som den egentliga stora “wow”-faktorn. Nu med hoppet från 1080p till 4K (det finns givetvis upplösningar däremellan också) som är vad som händer mig, blir det inte exakt samma känsla. Skärmar med det här utseendet och storleken finns ju redan, så för att det här ska bli bra och kännas värt måste ju verkligen skärmen prestera.

För att få ut det bästa av 4K ska man givetvis titta på eller spela något som är gjort med 4K i tanken från grunden. Många nyare spel idag stödjer höga upplösningar på PC så det ska inte vara något problem. Till konsol krävs givetvis en PS4 Pro eller en Xbox One X för att få ut det mesta av sin skärm. Tyvärr hade jag inte en Pro eller X till förfogande men jag utför testerna på min pc istället.

Här har vi min vanliga setup.

Testade att ställa skärmen där jag sitter vanligen. Storleksskillnad på 24 och 43 tum.

Gav det ett försök att sitta såhär. Funkade fint för spel med kontroll men annars bu.

Slutade med det här för att lättast kunna utföra tester.

Det första vi ska prata om är storleken. Skärmen är 43 tum och bör då användas ungefär på samma sätt som du skulle använda en TV. Jag gjorde ett kul försök att ställa den där jag har mina egna skärmar jag sitter med dagligen men den var alldeles för stor för att det skulle funka och jag har inte en möjlig set up för att kunna ställa den på ett sådant sätt. Det kändes jobbigt, men var faktiskt en av de roligaste delarna av det här testat att på något sätt luska ut hur jag ska ställa den för att kunna testa den ordentligt. Kändes bra också att få bära runt den lite för att få reda på om den är lätt att flytta på och potentiellt ta med sig om man ska på LAN eller liknande. Med det sagt så väger den inte mycket alls (cirka 14 kg) och är lätt att flytta runt i hemmet om man nu skulle behöva göra det.

Efter att ha testat lite olika lösningar landade jag på en som var lättast för ett test, på ett bord bredvid mina andra skärmar. På så sätt var det lätt att starta spel, sitta och spela dem med mus och tangentbord och inte få huvudvärk och ont i ögonen för att den står för nära. Istället för att testa konsolspel valde jag att luta mig tillbaka i stolen och köra med kontroll för att försöka återskapa en liknande känsla.

Men hur fungerar skärmen att använda i praktiken? Vad har den för inställningar och andra finesser som gör den intressant? Först och främst tänkte jag jag visa er specifikationerna och sedan gå igenom vad jag tycker om skärmen i helhet.

Föregående Nästa
Skicka en rättelse
Haha nej då det gjorde jag inte. Förklarade bara min syn på saken med tanke på vad du skrev. 16/10 @Karmeck: Det är iofs sant nu när du säger det. Ber om ursäkt till skribenten om hen tog det på fel sätt. 16/10 Själv kör jag på en 4K 57" OLED från LG. OLED-tekniken sopar mattan med allt annat, ingen diskussion. Måste ses live för att kunna förstå hur grymma färger och svärta blir. Har man nedsläckt i rummet ser det ut som att bilden svävar i luften, svärtan i... 16/10 Samtidigt gillar jag själv denna typ av recension oxå. Den är mänsklig. När vi går över till att zooma in för att se pixeluppbyggnaden så belyser man något som är ett icke problem vid rätt användning. Sitter själv med en tv från 2014. Läste inga recensi... 15/10 Något i den stilen ja. Ska sägas att jag ändp uppskattar texten, men vi föredrar det vi föredrar. 15/10 https://pcmonitors.info/reviews/philips-436m6vbpab/ http://www.tftcentral.co.uk/reviews/philips_436m6vbpab.htm 15/10 Har haft en 40" 4K sedan 2015 och mitt problem är oftast att jag upplever skärmen lite för lite bred. Jag kör oftast fönster i 1:1 format i mitten av skärmen. Ska man ha en ultrabred skärm måste den vara rejält krökt! 14/10 @uberpwnage2.0: Det förstår jag men ville bara få sagt vad jag själv föredrar. 13/10 Jag tyckte det var en kanonbra recension. =) 13/10 När jag började som testpilot så ville jag skriva det på ett sådant sätt så att vanliga dödliga förstår. Det kanske är dumt tänkt av mig men jag har gått i tankarna att vill man ha staplar och kanske lite mer ingående information att Sweclockers är någo... 13/10