Airport CEO är inte medlem i 10 000-metersklubben. Snarare är det "Flight Simulator: Minus Flight Edition". Det har visserligen ett helikopterperspektiv men väljer att stanna på marken.

Malmöutvecklade Airport CEO gör mycket rätt. Grafiskt är det å ena sidan ganska simpelt, men å andra sidan ger det dig hela bilden. Du kan i ena sekunden se myllret (myrornas krig?) i terminalen, se bränslebilar som tankar planen, hur taxibilar och bussar släpper av ivriga resenärer, och skrämt skåda ett brinnande plan tvingat till nödlandning. Å andra sidan kan du zooma in nära, nära för att följa en trött vaktmästare som städar upp skit i hörnen.

Spelet är vad det utger sig för att vara. Du planerar, bygger och sköter om en flygplats. Det försöker titt som tätt vara lustigt men har en ganska torr ton. Detta är inte Theme Airport.

"Jag blir sådär pilskt pillig"

Byggarbiten är klockren och jag blir sådär pilskt pillig som man bara kan bli av ett riktigt trivsamt tycoon-spel. Även här blandas stort och smått på ett fint sätt. Landningsbanan måste definitivt vara på plats, liksom taxibanor och den titanlika terminalbyggnaden.

Missar du detaljarbetet kommer du dock inte långt. Parkeringar, incheckningsdiskar, avsläppszoner, säkerhetskontroller och boardingdiskar tar passagerarna hela vägen ombord – men räcker det? Knappast. Toaletter, rullband, automater med (dyrt) snacks och affärer med (jättedyrt) krafs hör ju flygplatser till. Såväl blåsor som plånböcker ska tömmas.

Riktigt besvärligt blir det när saker töms/kaskadkräks över sofforna. Pray for städpersonalen.

När jag säger att du måste tänka på allt menar jag allt. Händelserna bakom kulisserna är förstås av största vikt. Rum för pauser, kontor och så ett rimligt men tajt schema för flygen.

Flygplatsen din kan inte vara Schiphol från start.

Ibland sätter man sig i skiten.

Alla resenärer ser ut som affärsmän/kvinnor med tveksamma frisyrer/frisörer.

Med ganska enkla medel ser Airport CEO ändå elegant ut.

Du kan zooma in och ut så det sjunget om det, och det gäller att ha hela bilden.

Den andra sidan av Aiport CEO-myntet är inte lika skön. Mager management som närmast sköter sig självt. Det går knappt att misslyckas med kontrakt och anställningar. Däremot misslyckas alltför många alltför ofta med att hitta rätt. Pathfinding-biten skaver. Själva gränssnittet lämnar också en del att önska och även jag går vilse då och då. Här och där finns även placeholder-texter och, vad det verkar, placeholder-objekt. Det sticker i ögonen.

Trots tre och ett halvt års nötande i early access känns det stundom för "early" för 1.0-släpp.

"En charm som inte går att köpa för pengar"

Samtidigt är det väldigt lätt att fastna i Airport CEO (och då menar jag på ett bra sätt och inte i en pathfindig-labyrint). Det har en charm som inte går att köpa för pengar och mycket av det som får mig att knorra är inte bortom räddning. Här och nu får Airport CEO nöja sig med trädtopparna men kanske når det en dag till stjärnorna.