Efter att Alliance och Horde tillsammans besegrat The Burning legion på Mount Hyjal var framtiden oviss. Orcherna med shamanen Thrall som ledare etablerade nationen Durotar, vilket var namnet på Thralls fallne fader. De människor och dvärgar som överlevt begav sig tillbaka hem till Azeroth för att påbörja återuppbyggandet av Stormwind och Ironforge medan nattalverna blev förpassade till ön Teldrassil då slaget med the Burning Legion lämnat landskapet alldeles för sargat.

Freden mellan Alliance och Horde blev inte dock inte långvarig. Ankomsten av den stora alliansarmadan i Lordaeron, ledda av Admiral Daelin Proudmoore, fick freden att vackla. Daelin hade precis innan Arthas invasion lämnat riket och återkom för att leta efter överlevande. Efter besluten att inte låta orcherna få fotfäste i Durotar bestämde Daelin att de skulle dödas. Daelin krävde att hans dotter Jaina skulle hjälpa honom i slaget mot orcherna och hon tvingades således till ett mycket svårt beslut. Jaina, som tillsammans med överlevande i Alliance låtit bygga upp Theramore i Dustwallow Marsh, stod nu inför det svåra valet att svika sina nyfunner vänner från Horde eller döda sin egen fader. Jaina bestämde sig slutligen för att döda sin egen fader och tillsammans med Thrall besegrades Daelin. Thrall lät Jaina återvända till Theramore för hennes lojalitet gentemot Horde. Freden mellan Alliance och Horde blev således ett minne blott och krig råder återigen mellan de två sidorna.

Raser, klasser och yrken

I World of Warcraft kan man välja mellan åtta raser och precis som de andra spelen i Warcraft-serien så är de fördelade på två sidor, Alliance och Horde. I Alliance ser vi människorna, de teknologiska gnomerna, nattalver samt de hederfulla dvärgerna. Horde är en sammansättning av de vilda orcherna, de ädla taurens, trollen och mörkrets slagkämpar, undeads.

Utöver de åtta raser som finns att tillgå så finns det ett antal klasser att välja bland. De klasser som de bägge sidorna har gemensamt är druider, jägare, magiker, präster, lönnmördare, warlocks och sist men inte minst krigare. Förutom dessa klasser så har vardera sida även varsin unik klass. För Alliance är det paladin och motsvarande för Horde är shamanen.

World of Warcraft tillhandahåller två typer av yrken, primära och sekundära. Yrken delas i sin tur upp i två grupper, samling och produktion. I WoW så kan man lära sig max två primära yrken och vanligt är att man väljer två yrken som "går ihop". Det är dock inte ovanligt att spelare väljer att helt fokusera på samlingsyrken och sälja insamlat material. De primära yrken som finns att tillgå är Alchemy, Blacksmithing, Engineering, Enchanting, Herbalism, Leatherworking, Mining, Skinning, Tailoring. Du kan utvöer de primära yrkena välja tre sekundära. Valmöjligheterna är fiskning, matlagning och förstahjälpen.