– Jag skaffar inte VR förrän det blivit enklare, billigare och bättre.
Har du tänkt så? Då har du tänkt klokt, för virtual reality har varit rätt mycket av en entusiastgrej så här långt. Men våren 2019 kom Oculus Quest och pekade mot en enklare, trådlös VR-framtid. Och Quest 2 närmar sig det där VR-headset du drömt om.
Quest 2 är i grova drag samma headset som föregångaren. Alltså: trådlös virtual reality med möjlighet att också köra spel från pc. Men det mesta har blivit bättre. Den har snabbare processor, högre skärmupplösning (1 832 x 1 920 pixlar per öga), mer minne, snabbare skärmuppdatering (90 Hz i grundutförandet nu) och lägre vikt (strax över halvkilot). Och med en prislapp från 3 700 kronor för enklaste modellen, den med 64 GB lagring, är den dessutom ett gott stycke billigare.
"Den är bra nästan oavsett vad du jämför med"
Det allena kan göra Quest 2 lika populär som Sonys gamla storsäljare Playstation VR, där just enkelheten och priset lockade. Men där PSVR imponerade med att lyckas krama fungerande VR ur synnerligen begränsade resurser, imponerar Quest 2 förbehållslöst. Den är bra nästan oavsett vad du jämför med, även om den får se sig slagen på enskilda områden. Batteritiden är fortfarande bara uppemot tre timmar, och föregångarens svärta saknas då det nu sitter LCD-displayer i den istället för OLED. Men fördelen är en betydligt skarpare bild som inte alls känns som en eftergift, mer eller mindre fri från dimmiga screen door-effekter. Och IPD (avståndet mellan dina pupiller) kan justeras i tre fasta steg (58, 63 och 68 mm) genom att vrida linserna.
Du kan få din Quest 2 i vilken färg du vill, så länge du väljer vit. Snygg eller ej är smaksak, men min oro för fula fläckar dämpas av att de elastiska huvudbanden enkelt kan tas av och tvättas. Hela den bärande delen består av töjbara band och omfånget regleras både baktill och ovanpå. På mig går bakdelen inte ner riktigt så långt som jag vill, och med det mesta av vikten fram hade jag önskat stabilare fästanordning. Men Quest 2 sitter bättre än första Quest på min skalle, och alternativa fästanordningar finns från såväl Oculus som tredjepart. Något som balanserar vikten bättre står på min inköpslista, det kommer göra längre spelsessioner mer bekväma.
Setupen är fortfarande så där löjligt enkel att man spricker upp i ett leende: på med hjälmen och rita ut området du kan röra dig i (eller välj stationärt), sen är du igång. Inga sensorer behöver ställas ut, det sitter fyra på hjälmen och de gör ett utmärkt jobb med att läsa av både dina och kontrollernas rörelser. De senare har fått någon liten justering i greppet, men är i stort desamma. Med andra ord: fenomenala.
Många kommer köpa sina spel från Quest-butiken som nås både från headsetet och Oculus mobilapp. För att spel ska hamna där måste det uppfylla ägaren Facebooks regler. Men du kan också installera ej godkända spel och appar på Quest 2 från dator. Det kräver lite pyssel men är fullt görbart – sök “sideload quest 2” för vägledning. Eller läs och fråga i Molotovs massiva forumtråd om Quest 2.
Sen har vi det åtminstone för mig stora lockbetet hos Quest-enheterna – att också kunna köra VR-spel från dator, både trådat och trådlöst. Det trådade alternativet, där headset och dator kopplas ihop med USB C-kabel, kallas Oculus Link och fanns som buggig beta när jag testade första Quest för ett år sen. Men nu är det officiellt släppt och att köra Steam-spel funkar mer eller mindre lika enkelt som med gamla Rift S. En bra USB-kabel krävs, finns från tredjepart för ett par hundralappar om du inte är sugen att stoppa tusen spänn i Oculus plånbok för den officiella Link-kabeln.
"Jag är enormt glad över att kunna spela Half-Life: Alyx, Superhot och Beat Saber sladdlöst"
Trådlöst överföring sker med wifi och jag är enormt glad över att kunna spela Half-Life: Alyx, Superhot och Beat Saber sladdlöst. Men det finns ett par viktiga “men” att ha i åtanke.För det första behöver du läsa på och pyssla en del för att få igång trådlösheten. För det andra är Virtual Desktop den överlägset vanligaste appen för ändramålet, och den kostar 165 kronor. Och för det tredje finns inga garantier för att det kommer funka bra för just dig.
Uppdatering (26/2 2021): Virtual Dekstop har nu godkänts för att säljas i Oculus Store, så du kan köpa det därifrån för att spela VR-spel trådlöst från dator på Quest 2. Tidigare behövde Virtual Desktop sideloadas, men det behövs alltså inte längre.
Jag har haft tur, för min påtvingade och allt annat än imponerande Comhem-router visade sig prata samma språk som Quest 2. Det funkar långt bättre än jag fruktat, utan hack och lagg. Men när jag snabbt slängde upp ett wifi från en wifi 6-router flöt det inte alls, stackars Alyx verklighet frös till med några sekunder mellanrum. Med tid och kunskap går sånt förstås att fixa, men var medveten om att det här är en inofficiell lösning utan garantier. Jag tycker dock att Oculus kunde ha lagt in trådlös funktionalitet direkt, möjligen som beta och med en stor varningslapp för att resan kan bli skumpig.
Sedan i höstas krävs ett Facebook-konto för Oculus nya produkter, och det lär mer än något annat ha fått folk att tveka på att köpa Quest 2. Ytligt sett märks i dag inga andra kopplingar mellan headsetet och Facebook-kontot än inloggningen och nån logotyp här och där, men givetvis vet ingen vad Facebook hittar på i framtiden. Quest 2 är rejält billig, och det beror inte på villkorslös givmildhet. Det finns en tanke bakom priset, kanske jakt på användardata, eller så vill de göra Oculus till de facto-standard för VR och tjäna pengar längre fram. Hursomhelst går det förstås att minimera mängden personliga användaruppgifter på sitt konto, och det går att skapa nytt Facebook-konto enbart för Quest 2 och hålla det kliniskt rent från personlig information, om man gillar det där med integritet. Med risk för att att bryta mot användaravtalet, ska tilläggas, så det sker på egen risk.
Oculus Quest 2 är utan konkurrens den mest prisvärda VR-lösningen just nu, med specifikationer och funktioner som i vissa fall kan mäta sig med den nästan tre gånger dyrare Valve Index. Den är ett talande exempel på hur snabbt VR gått från coolt men tekniskt ofulländat till en produkt så lättanvänd och lågt prissatt att många kan spontanköpa den. Så om du gått där och väntat på att VR ska bli bättre – grattis, Quest 2 är det du söker.