Sponsrat innehåll: Testpilot
FZ:s testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av FZ på uppdrag av L33t Gaming som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

Inledning

En viktig del av allas vårt nördande är komfort. Det värsta som finns är att sitta och spela rankade matcher i Counter-Strike och bli arg på sina medspelare – samtidigt som det gör ont i olika delar av kroppen.

Att hitta en stol som passar är ibland svårt. Vänner som jag har snackat med inhandlar för det mesta första, bästa stolen de hittar, oavsett pris eller det faktum att de faktiskt inte suttit i stolen. För egen del vill jag gärna åka till en butik och sätta mig ned i den, för att säkerställa att höjd och olika reglage för lutning och annat passar mig, ett förfarande som på senaste tiden varit svårt.

Vilken tur då att jag just för denna testpilot får stolen levererad till dörren av en trevlig kille, som likt He-man, lyfter det breda paketet upp för en en hal och brant uppgång till min dörr. Gör inte som jag, utan försök se till att sanda gången så att bud, vänner och familj inte ramlar och slår sig.

Om testpiloten

Välkommen till FZ:s testpiloter!

FZ:s testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna entusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i gamingvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: Robin Andersson

  • Användarnamn: @uberpwnage2.0

  • Registrerad: 2009

  • Plats: Norrland

  • Specialitet: Actionspel, rollspel, allt om Japan

Robin Andersson är en välkänd medlem och moderator på FZ. När han inte städar i forumet och håller koll på livesändningarna spelar han såväl gamla som nya spel, där spelintresset varit en del av hans liv sedan barnsben och dessutom blivit allt större med tiden.

Till favoriterna hör League of Legends, The Witcher och Apex Legends, men även japanska rollspel och klassiker som Super Mario. Inte helt otippad gillar Robin även hemelektronik och inte minst att testa de senaste speltillbehören till gamingdatorer.

På FZ har han smeknamnet Uber. Ibland med ett "U" och i vissa fall ett "Ü". Det finns även diskussioner om det uttalas "ownage" eller "pwnage" – kalla honom vad ni vill!

Läs mer om FZ:s testpiloter

Stolen kommer levererad i ett enormt paket som ser tyngre ut än vad den är. Med sina cirkus 27 kilogram kan även jag med mina taniga armar utan problem lyfta hela paketet och ta den in i min bostad. När jag öppnar paketet möts jag av lager efter lager av delar som ska byggas ihop till dagens testobjekt. Delarna är paketerade på ett bra sätt där varje del är skyddad med exempelvis plast eller kartong så att ingenting skadas.

Manual är lätt att hänga med i.

Skruvar och insexnyckel följer med.

För er som kanske känner att ni likt mig är sämst på att bygga möbler, kan jag säga att ni kan känna er lugna. Monteringen går som på räls och mycket tack vare en lättläst manual samt att det bara används tio skruvar. Ryggstödet är det bökigaste då man behöver få den i precis rätt läge för att skruva fast, något som är väldigt mycket lättare om två personer hjälps åt.

Uppskattningsvis tar det 35 minuter att bygga ihop stolen, vilket jag tycker känns rimligt. Det kan säkerligen gå snabbare om man är duktig på att använda den medföljande insexnyckeln och har erfarenhet att montera stolar sedan tidigare.

Material och funktioner

L33T Gaming E-Sport Pro Comfort

Stolens vikt:

24 kg

Viktkapacitet:

175 kg

Rekommenderad maximal vikt:

165 kg

Rekommenderad längd:

170 – 205 cm

Stolskyddsmaterial:

Vitt konstläder

Gaslift:

Klass 4

Justerbara armstöd:

In, ut, up, ner, bakåt och framåt. Vrid till vänster och höger

Justerbar lutning för sittdyna:

0–18°

Justerbart ryggstöd:

90°

Nackkudde:

Ja

Svankkudde:

Nej

Sittdyna dimensioner:

39 cm bred (54 cm med "vingarna)
50 cm djup

Stolen är byggd med en 19 mm ram i kolstål vilket, till skillnad från rostfritt stål, är hårdare och starkare. Utsidan av stolen är gjord i konstläder som “andas” och sägs vara svettabsorberande. Huruvida det stämmer låter jag vara osagt då jag bor uppe i Norrland samt att det är vintertid. Vanligt konstläder “andas” inte vilket gör att känslan och komforten snabbt blir sämre.

Att detta konstläder är luftigt, i kombination med kolstål som ramverk, gör att stolen har potential till att hålla väldigt länge. Överlag är det bra material de valt att använda sig av – men en liten grej stör:

Tyvärr finns det även en del saker på stolen som är av plast, vilket är synd då den dyra och exklusiva känslan dämpas en aning. Kåpor och annat som ska dölja hål för skruvar och dylikt sticker ut alldeles för mycket.

Även armstöden ser plastiga och billiga ut, men skenet kan bedra en smula. Stödets ovansida är i någon form av gummi som är precis perfekt när det kommer till mjukhet och är således inte för hårt eller för mjukt.

Armstöden kan justeras på många sätt, men känns ändå inte tillräcklig.

Det första jag vill nämna gällande reglage är armstöden som kan justeras för att passa de flesta: framåt, bakåt, inåt, utåt och givetvis upp och ned, men de kan också roteras utåt eller inåt. Det enda jag vill tillägga här att jag inte hittar någon låsfunktion, vilket medför att armstödet lätt rör sig om man har händerna där för att resa sig upp. Ett par gånger fick jag hjärtat i halsgropen då jag trodde jag var på väg att falla omkull. Det har även hänt att de rört på sig när jag bara lutat armbågen mot dem.

Andra reglage hör till det vanliga, såsom att luta bak ryggstödet, låsa sitsen eller höja och sänka stolen. Inget som sticker ut ur mängden alltså, men alltsammans fungerar som det ska och känns tillräcklig. Om du, likt Pewdiepie, tycker om att stolen kan vara helt plan för att använda den som en säng, är det också möjligt.

Komfort och användande
Som nämnt innan är i alla fall armstödet precis rätt när det kommer till mjukhet, men lite sladdrig. Ett annat problem är att det inte är möjligt att dra armstödet tillräckligt långt bak, och jag gillar inte att det är helt platt. Sedan en tid tillbaka sitter jag i en kontorsstol som har ett lätt kurvat armstöd som för mig gör det skönare att vila armarna och armbågarna på, men också lättare då den är längre.

"Vingar" runtom stolen gör att stolen känns trång.

Det första jag märker när jag sätter mig ned i stolen för en omgång dataspel är att den känns väldigt trång. “Vingar” runt ryggstödet istället för att det är platt, får det kännas som att jag är på väg att bli fastspänd och ska åka iväg i en rallybil. Sitsen har samma problem vilket gör det svårt att sitta bredbent eller med benen i kors.

I specifikationerna kan ni läsa att sittdynan utan "vingar" är 39 cm, men med dem är den 54 cm. 15 cm av sitsen offras alltså för vadå? Ingenting skulle jag säga. Tyvärr gör de samma misstag med ryggstödet där den utan "vingarna" har ungefär 36 cm att erbjuda, och räknar man med dem är vi uppe i cirkus 50 cm. En platt sittdyna och ryggstöd hade gjort hela upplevelsen mycket bättre. Det känns nästan som att bli tvingad att sitta på ett visst sätt, och för mig som kan sitta i alla möjliga positioner är det här ett stort irritationsmoment.

Det är otroligt onödigt att ha en sådan här design för en stol i kontorsmiljö och jag hade gärna sett att “vingarna” inte fanns. Det hade gett mer yta att sitta på och möjlighet att röra benen, men också att sitta med ryggen lite på sidan om man så vill. Oavsett stol kan jag få ont efter en stund och då vill jag gärna kunna sätta mig i en annan position. Knappt fyra timmar in i ett arbetspass klarar jag av innan jag måste byta stol. Knappast bra för en stol som är tänkt att användas under långa spelsessioner.

Tyvärr, måste jag då få säga, att det inte bara är dimensionerna på sittdynan och ryggstödet som är ett problem.

Nackkudden sitter precis rätt och är skön att luta sig på.

Avsaknaden av någon form av svankkudde svider.

Svankstödet är undermålig och hur jag än försöker ändra lutningen för ryggstödet, eller om jag ser till att sitta “normalt”, lyckas jag efter bara någon timme att få ont. Jag hade gärna sett att det följde med en svankkudde av något slag för oss som behöver det.

Att det inte gör det är extra synd då huvudkudden är så förbaskat bra. Den går att justera utan problem beroende på hur högt upp man vill ha den och kan även plockas bort helt och hållet, för de som inte vill använda den. För egen del tycker jag den är bra. I min egen stol som används dagligen behöver jag luta huvudet väldigt långt bak för att få något stöd. Att möjligheten för sådant finns för denna stol gör mig glad.

Sammanfattning

Stolen är tänkt att vara något för människor som sitter länge framför en dator, och jag orkar knappt fyra timmar innan ett byte är nödvändigt. Istället för att stolen har bra med utrymme känns den trång och jag är hela tiden tvungen att anpassa mig efter stolen, istället för att den kan anpassas för mig.

Den må vara bra byggd, ha en bra kudde för huvudet och använda bra material, men det betyder ingenting när jag efter två timmars sittande får ont i svanken och benen i den mån att jag måste leta mig efter annat. Det är så illa att jag nästan inte kommer vilja testa en “gaming-stol” igen och bara fortsätta med vanliga kontorsstolar istället, som beroende på modell inte bara är bättre för komfort, men som också är billigare.

Med en prislapp på cirkus 3 259 kr kommer jag inte kunna rekommendera den här stolen till någon, tyvärr.

+ Bra material och byggkvalitet
+ Enkel att bygga ihop

- Ingen svankkudde
- Dåligt med utrymme för ben och kropp i helhet
- Alldeles för dyr