Stunden är inne. FZ utser årets spel 2013 och konkurrensen är brutal. Vem vann? Vem försvann? Det här är den definitiva topp 10-listan ingen gamer bör vara utan.

1. Super Mario 3D World

Det kändes som om #Nintendo siktade mot trädtopparna snarare än himlavalvet. För vad annat kunde vi tro när Marios tredimensionella Wii U-debut var en rak fortsättning på ett 3DS-spel? Till #Super Mario 3D Lands försvar ska vi säga att det var förträffligt, men det var inte ett nytt, mäktigt #Super Mario Galaxy. Nej minsann, #Super Mario 3D World fick vara nöjt om det ens nådde trädkronorna.

2013 års bästa spel är fullt av oförglömlig spelglädje.

Men vi stannar inte där. Vi stannar inte ens i himlen utan far hela vägen ut bland stjärnorna. Marios 3D-värld övervinner alla odds, slår hål på tvivlarnas ord. Det är ett plattformsnirvana där allt som räknas är glädjen: spelglädjen som infinner sig när vi susar fram genom oförglömliga världar, glädjen över att uppleva allt med någon du tycker om. För det går inte för ett ögonblick att underskatta betydelsen av att ett 3D-Mario för första gången har co-op.

Vi har sett öknarna, gräsvärldarna och snövidderna förut. Men de sinnrika hantverkarna på Nintendo har fyllt sina världar med fantastiska ögonblick. Mario iklär sig en kattdräkt, vässar klorna och klättrar på resliga väggar för att nå molnbanker med hundratals mynt. Luigi och Toad tar sats och rusar rakt genom en Mario Kart-influerad racerbana. Och Peach går på upptäcksfärd genom ett spökhus med en löjligt stor ficklampa på huvudet. Istället för att själv bli skrämd ger hon spökena kalla kårar. Och det är alla dessa stunder av ren och skär glädje som dröjer sig kvar, som ger oss och de vi spelar med ett leende som aldrig suddas ut.

Störst av allt är glädjen. Och just därför är Super Mario 3D World årets bästa spel.

Låter inte så dumt. Nog för att jag tycker att FZ tar upp ett brett urval av titlar, men jag hade gärna sett många fler kvinnliga skribenter, om inte annat för ett möjligtvis annorlunda perspektiv på artiklar och spelrecensionerna. Känns som att många... 07/01 Det finns ganska mycket som kan göras för att bredda FZ rent innehållsmässigt. Dels vad gäller nyhetssidan men också vad recensenter tar upp för aspekter i spelen. Jag tror att om FZ promotade lite kvinnliga twitch-streamare, lyfte fram lite fler spel... 07/01 Men är den verkligen "för män" undrar jag då, och inte för spelare, oavsett kön? Jag skulle bli oerhört besviken ifall kvinnor ratades anställningsplatser pga sitt kön när FZ söker folk, precis som jag skulle bli på varje arbetsplats där sådant förekomm... 07/01 Visst kan det vara så att 26 av 27 på FZ är där för att alla andra sökande var män. Då är ändå frågan vad har FZ för image och varför lockas inte kvinnliga sökanden? Har man intresserat sig för att bredda sig - eller är man nöjd med att köra på en spelt... 06/01 Men är du säker på att många kvinnor fått nobben på sina ansökningar till FZ pga sitt kön då? Eller är det jämställt att sparka folk för att kvotera in kvinnor? Jag kan i vissa fall hålla med om kvoteringsbehov, i mansdominerade branscher där lika många... 02/01 Arnroth skriver krönikor, inte ledare. Vi har en frilansande krönikör som ibland tagit upp jämställdhet (5-6 gånger på ett år, tror jag). Det måste han kunna göra utan FZ-redaktionen är skenhelig när den inte lever upp till din tolkning av hans texter. 02/01 Det är lite lustigt ändå, den sortens argument fungerar inte alls när någon argumenterade med Arnroth, då handlade om att det minsann var dags att röja upp i spelträsket med grabbigheten, att de (stackars) kvinnorna minsann levde i ett spelpatriarkat.... 02/01 Ursäkta sent svar, jag har varit julledig och utrikes. Vår ambition är att vara landets bästa spelsajt. Vi har däremot inga uttalade mål att bli den mest jämställda eller bäst demografiskt representativa (eller vad man ska kalla det). Snittåldern hos... 02/01 http://www.escapistmagazine.com/videos/view/zero-punctuation/8591-Super-Mario-3D-World 30/12 Så du menar att man ska sparka halva redaktionen för att vara politiskt korrekt och samtidigt göra människor som dig nöjda? Det kanske inte är så jävla lätt heller att hitta kompetent folk (gäller båda kön förstås). Bra speljournalister växer inte på... 30/12
Skicka en rättelse