När släpps Diablo 4?

Den 6 juni 2023 är det officiella releasedatumet. Men om du köper någon av de dyrare ultimate- och digital deluxe-utgåvorna får du fyra dagars tjuvstart, den 2 juni. Spelet blir upplåst klockan 1 på natten svensk tid, och det gäller båda datumen.

Betatestning kördess i två omgångar i mars. Först en "early access"-beta den 17-20/3 (sluten, kräver förbokning), sen en öppen beta (läs: gratis) den 24-27/3. Och maj kördes en öppen "server slam", där servrarna testades och uppdateringar efter de två betorna i mars var implementerade.

Vilka plattformar kommer det till?

Pc (via Battle.net), PS5, Xbox Series, PS4 och Xbox One.

Spelet kommer ha fullt stöd för cross-play så att spelare med olika plattformar kan spela tillsammans. Du kan dock inte spela på alla platformar via ett enda köp: köper du Diablo IV på pc så kan du inte gratis fortsätta spela det på t.ex. PS5.

Upp till fyra personer kan spela ihop i co-op online, och konsolversionerna har lokal co-op på en tv för två.

Systemkrav

Som vanligt med Blizzard-spel så har pc-versionen snälla systemkrav. Det här är vad som behövs:

Minimum

Medium

High spec

Ultra 4K

Processor

i5-2500K / FX-8350

i5-4670K / Ryzen 1300X

i7-8700K / Ryzen 2700X

i7-8700K /Ryzen 7 2700X

Internminne

8 GB

16 GB

16 GB

32 GB

Grafikkort

GeForce GTX 660 / Radeon R9 280

GeForce GTX 970 / Radeon RX 470

GeForce RTX 2060 / Radeon RX 5700 XT

GeForce RTX 3080 (RTX 40 för fullt DLSS3-stöd) / Radeon RX 6800 XT

Lagring

SSD, 90 GB

SSD, 90 GB

SSD, 90 GB

SSD, 90 GB

När utspelar sig Diablo 4?

Diablo 4 utspelar sig några årtionden efter händelserna i Diablo 3. Demonen Malthael blev visserligen besegrad, men händelserna innebar flera tusen döda i världen med svält och oroligheter som följd. Ondskan vilar dock aldrig i Sanctuary och denna gång är det Mephistos dotter Lilith som är ondingen. Det är dock ännu oklart vad hennes mål är, men känner vi demonerna i Diablo-serien rätt så är det antagligen inte att bjuda på kakor och saft.

Världen i Diablo 4

Diablo 4 kommer vara en stor öppen värld till skillnad från de tidigare spelen i serien. Spelet kommer mer att se ut som ett MMO med andra spelare som springer runt helt fritt, än att man gör egna separata spelsession och bjuder in folk.

Världen utgörs av fem zoner, var och en med olika miljöer, och det går att resa fritt mellan dem, antingen till fots eller med riddjur. Zonerna:

  • Dry Steppes

  • Fractured Peaks

  • Hawezar

  • Kejjistan

  • Scosglen

Förutom över 150 grottor och hålor att utforska kommer det även finnas stora bossar ute i världen att slåss mot, tillsammans med andra spelare. I och med att världen är bestående så kommer spelet också kräva att spelaren alltid är uppkopplad på internet även om du bara vill spela solo.

Spela din roll

Tidigare Diablo-spel har varit väldigt begränsade i hur spelaren kunnat ändra karaktärernas utseende. Innan trean gick det inte ens att ändra kön på sin karaktär utan det var redan bestämt utifrån klassen. I fyran får spelaren ändra utseendet efter eget tycke och smak när de skapar sin karaktär. Lägg sedan på utrustningen som hittas ute i världen och din karaktär kommer kännas unik och personlig.

Vilka klasser finns?

I Diablo 4 kommer det finnas fem klasser: Rogue, Barbarian, Druid, Sorcerer och Necromancer. Dessa är en blandning av klasserna som vi fått se i andra delar av serien. Rogue fanns med i ettan, medan druiden var specifik för tvåan. Barbar, trollpacka/karl och nekromantiker har funnits i alla tidigare delar sen tvåan om vi räknar in expansionerna som släppts.

De fem klasserna

Barbarian
Starkeman i sällskapet som är specialist på alla närstridsvapen och när de ska användas. Använder sig av stridsrop för att skrämma fienden och motivera allierande. Barbarens mest kända attack är hoppattacken som får marken att skaka och fienderna att tappa fotfästet.

Druid
Druiden är gruppens andlige ledare som har nära kontakt med naturen och kan kontrollera och attackera med dess element. Druiden kan även ändra form och transformera till en varulv eller björn för att hjälpa sällskapet.

Necromancer
Necromancern är en student av döden och kan återuppväcka och ta hjälp av de odöda för att slåss för honom. Han besitter även mystiska krafter från ben, blod och skugga som kan utnyttjas till attack och försvar mot helvetets demoner.

Rogue
Rogue är en smidig krigare som antingen är specialiserad på närstrid eller avståndsattacker. Vapnen som en rogue använder kan förstärkas med skuggmagi eller gift och i närstrid används långa kedjor av attacker för att ta ned demonerna.

Sorcerer
Den magikunniga i gruppen som besitter kunskap i de olika elementen och använder dem för att försäkra sig om seger. Attackerna kan bestå av blixtar, regn av eld eller vassa spikar av is som kommer upp ur marken.

Spelmekanik

I grunden kommer Diablo 4 vara samma isometriska hack’n’slash-rpg som vi är vana vid. Loot, levlar och grind kommer vara på menyn, men denna gång kommer det bara ske i en mycket större värld med mer frihet. Alla klasser kommer ha talangträd liknande de i Diablo 2 och Blizzard har sagt att en spelare bara kommer att ha låst upp runt 40 procent av alla förmågor när denne når slutet på den 35 timmar långa kampanjen. Men att nå maxleveln, 100, beräknas ta uppemot 150 timmar. Puh!

Givetvis är inte spelet slut när storyn är avklarat och maxlevel är nådd. Precis som i trean finns det ett paragonsystem, men det ska nu vara ombyggt så det kommer ge spelaren mer frihet i karaktärensbyggandet. Fienderna kommer också skalas mot din egen och din grupps level för att skapa den rätta utmaningen.

PVP kommer finnas i ett område som heter Fields of Hatred. Där kommer spelarna kunna slåss mot monster, men också mot varandra över looten som droppas. Om detta låter bekant så verkar det väldigt likt i hur ”Dark Zones” i The Division fungerar, där det blandas PVP med PVE.

Mounts

Sanctuary är stort och öppet, och om det bär emot att utforska världen till fots kan du trösta dig med att det kommer finnas mounts. Närmare bestämt hästar som gör utforksandet snabbare. Du låser upp hästen genom att klara en quest-linje i storyn, och sen är den tillgänglig för alla dina karaktärer och i alla spelformer.

Betalmodellen

Diablo IV säljs till fast pris. Sen kommer battle pass, eventuella expansioner och dlc säljas separat. Spelet kommer innehålla mikrotransaktioner, men enligt Blizzard kan du bara köpa kosmetiska föremål. Det verkar alltså inte bli lika aggressivt som i Immortal, men den extakta utformningen lär vi inte få klarhet i förrän spelet är släppt.

Det blir förstås säsonger efter release. Var och en blir tre månader lång och den första börjar under andra halvan av juli. En säsong bjussar på nya karaktärer, quests, föremål och annat, men ingen ny story – det sparas till kommande expansioner.

Mer Diablo IV på FZ

Joakim Kilman: När fan blir gammal blir han tonåring igen
Priset för Diablo IV:s battle pass avtäckt, expansioner lär komma
Diablo IV-utvecklare bekräftar: 150+ timmar för att nå nivå 100
Diablo IV har en slutlig end game-boss för maxade karaktärer