Releasen av Sonys bärbara monstermaskin är bara tre månader bort. FZ provspelar redan nu tolv av de hetaste spelen till konsolen.

Den hann kallas PSP 2 och NGP innan det slutgiltiga namnet blev PS Vita. Den 22 februari släpps äntligen #Sonys bärbara konsol, som närmast kan beskrivas som en portabel Playstation 3, i Europa. Redan i somras kände vi på konsolen och även i höst har vi klämt på det tekniska krutpaketet. Därför tänker vi den här gången lämna tekniska detaljer därhän och fokusera på tolv av de mest intressanta spelupplevelserna som är tänkta att göra PS Vita till en vinnare.

Att Nathan Drake debuterar i sitt första bärbara spel någonsin är ingen hemlighet, men han kommer att få kämpa om rampljuset. #Resistance: Burning Skies ser ut att ta bärbara shooters till en helt ny nivå och #Little Big Planet kan vara konsolens perfekta flaggskepp, då den gör underverk med pekskärmarna och gyrofunktionen.

Och bakom de stora ikonerna finns det en samling stjärnskott redo att glänsa med racing, musik, gravitation och mycket annat. Saken blir knappast sämre av att Vita- och PS3-spelare kan uppleva flera titlar tillsammans. Läs om dem och många andra i vår stora förtittsspecial.

Ridån går upp efter att jag dragit isär den med mina fingertoppar. Bakom den väntar #Little Big Planet, en färgsprakande karneval av aldrig sinande spelglädje. Jag har svårt att se en bättre ambassadör för PS Vita, då alla nydanande finesser verkligen kommer till sin rätt. Med fingrarna flyttar jag lådor, drar i slangbellor och spelar piano. Med gyrot rullar jag bollar och ger Sackboy en skjuts över avgrunder. Plötsligt tornar en kvadratisk vägg upp framför mig och sekunden senare framstår de dubbla pekytorna som ett absolut måste. På den främre trycker jag in delar av väggen och via den bakre trycker jag ut desamma. Med lite finess har jag strax byggt en stilig trappa. Upp, upp och vidare.

[video=10291]

Den lilla flickan med de stora ögonen och borttappade minnet kommer från ingenstans och kicksparkar oss rakt i hjärtat. #Gravity Rush är ett actionpackat äventyr i en mystisk, melankolisk stad där upp är ner och ner är upp – om du vill. Med enkla knapptryck blir du tyngdlös och genom att rikta konsolen kan du skjuta iväg dig mot en husvägg och rusa upp för den som om det vore den enklaste sak i världen. Jag känner mig mäktig i det här spelets sällskap, som om jag kan göra vad som helst.

[video=10281]

Antagligen sitter jag där i en kvart, kanske är det längre än så, och ger allt för att kapa de sista tusendelarna på den drygt 15 sekunder långa sandbanan. Svär, skrattar, gasar. Fyra linjer markerar i tur och ordning: guld, silver, brons och min bästa tid. Kontrollen? Två spakar; en för fart och en för riktning. Radiostyrda bilar à Micro Machines eller Super Off Road visar sig också ha ett solklart existensberättigande. Räkna med #Motorstorm RC.

[video=10276]

Föregående Nästa
Skicka en rättelse