Inget tyder på att spelvärlden är på väg att tillfriskna från Minecraft- och zombiefebern. Tur det, annars hade vi kanske missat nöjet att avlida i 7 Days to Die.

Navezgane country, Arizona. Någon gång efter det tredje världskriget. Zombieapokalypsen är här och allt har förvandlats till ojämna, gigantiska kuber.

Det ser visserligen ut som #Minecraft, men #7 Days to Die har bara utseendet gemensamt med det fyrkantiga, svenska spelundret. Ja, och crafting-systemet, och resurssamlandet, och... zombierna. Okej då, det är Minecraft i en dystopisk framtid, men med en liten twist. Här handlar det om överlevnad från början till slut, vare sig du gräver dig ner i marken efter mineraler, hugger ner träd med bara knytnävarna, plundrar övergivna byar eller jagar hjortar så måste allt du gör vara inriktat på ett enda mål: att överleva nattens zombieinvasion.

Någon har ätit all sin spenat, varje dag.

Så långt låter det ganska likt alla andra spel i undergenren "gräv och överlev i en värld full av kuber". Men zombierna i 7 Days to Die är lite smartare än i andra spel. Då menar jag inte att de är smarta nog att använda skjutvapen eller samarbeta. De är fortfarande en myllrande hord som fyller gatorna på nätterna och som försöker ta sig fram till dig på alla sätt de kan. I början kommer du förmodligen att bygga för dörren till ett övergivet hus och försöka hålla invasionen ute. Det är då du upptäcker att zombier kan slå sönder väggar, golv, dörrar, och i stort sett allting annat.

Tyst överlevnad

Det är här zombie-ai:n kommer in. Om du byggt in dig på en övergiven vind, och blir överraskad av mörkret medan du är ute och hugger träd, är det bäst att du tar dig tillbaka till ditt gömställe så obemärkt som möjligt. Zombierna ser dig nämligen, och följer efter hem, varpå de försöker riva ner väggarna hela natten. Om du istället lyckas smyga, är det betydligt mindre risk att du råkar ut för en gigantisk hord av odöda, och en framtida alphaversion kommer till och med att innehålla ett särskilt smygläge som gör detta ännu mer användbart.

"Hejsan, jag säljer en tidning som heter Vakttornet.

Spelets stora attraktion är multiplayer-co-op och om du har tur loggar du in på en server där spelarna byggt försvarsanläggningar redan. Jag har sett imponerande bunkrar, gruvor och improviserade fästningar. Spelets inbyggda crafting-system gör det möjligt att skapa fällor, vapen och mat. Det viktigaste är dock att samarbeta, och att inte dra på sig zombiernas uppmärksamhet i onödan.

7 Days to Die finns på Steam Early Access. Även om det är en tidig alpha, är det redan nu en dystopiskt underhållande variation på överlevnads- och craftingtemat, särskilt med andra spelare. Och det lär bara bli bättre innan relase.

7 Days to Die på Steam

Tycker att spelet är ett ganska trevligt tidsfördriv, väntar på alpha 6 har ett par vänner som spelar det som tycker det är ett roligt spel. Sen spelar inte grafiken nån större roll om man gillar spelet så gillar man det :) 16/01 Spelet finns billigare på sidor som t.ex gamekeys4all jag tror jag betalade 24$ för mitt ex och 160:- är det värt får jag nog säga :) 13/01 Alltså, precis som en del redan nämnt att den som skriver "grafiken är för dålig" inte nödvändigtvis menar "grafiken är allt" så är det samma åt andra hållet. Bara för att man tycker att grafiken är Ok trots att den inte är Full HD så betyder det inte... 13/01 Mjo sant, själv börjat handla mycket på codesnstuff, då det är väldigt billigt, och man får nycklarna direkt. Hursom, 7 days to die kostar 35$ på deras egen sida, ca 225kr. Vilket i min mening är alldeles för mycket för ett indie spel av en ny(?) utveck... 12/01 Jag skulle nog inte kalla det här för 'horror survival' i vanlig mening. Det handlar mer om att bygga på dagarna för att överleva nätterna. 12/01 Jag förstod vad han menade och kan fortfarande inte hålla med ett skit i det, och dayz ser bra ut? Snälla... plastigt med lite blurr, många spel idag ser bra ut ja men dayz är långt ifrån. 12/01 Det är sällan värt att köpa något spel överhuvudtaget på steam nuförtiden, utöver kanske 75 - 90% rea, jag brukar titta runt på gamecarddirect.se, humblebundle(store), allkeyshop(de med instant deliveries) och även ibland spelens egna hemsida då de ibla... 12/01 Just när dom pratar om att spelet skall vara horror survival så är jag med på lite bättre grafik, även om graik inte är allt så är det hjälpsamt. 12/01 Var med och kickstartade det här och har spelat ett bra tag. Spelet är riktigt kul och ganska unikt . Även om det alltid jämförs med minecraft för enkelhetens skull så handlar det om något ganska annorlunda som har flera olika spellägen med olika utmani... 12/01 Nice, hade inte ens hört om detta spelet, kommer ju bli ett givet köp! 12/01
Skicka en rättelse