Det första som bör nämnas om #Fifa Online är att det är helt gratis, både nu och efter betan. Skapa dig ett konto, ladda ner klienten och spela. Låter det för bra för att vara sant? Både och faktiskt. Det stämmer att du kan spela hur mycket som helst utan att någonsin betala ett öre. Men om du vill ha ett litet försprång eller kanske avancera lite snabbare kommer det finnas möjlighet till det via så kallade mikrotransaktioner. Det betyder att du betalar en liten summa pengar för att till exempel ge dina spelare ny utrustning som i sin tur höjer deras statistik. #EA hävdar dock att det inte ska gå att få enorma försprång genom dessa mikrotransaktioner.

Fakturaunderlag för fönsterkuvertet på väg till Ica

Utöver det hoppas EA få in pengar genom annonser i spelet. Jag såg till exempel att Telia gjorde reklam på Stockholms stadion när Djurgården defilerade mot seger mot AIK i finalen av Svenska cupen - något som förstås är ganska orealistiskt. Inte att Telia gör reklam alltså, men att Djurgården och AIK skulle mötas i finalen i Svenska cupen.

Gratisspel med bra utbud

Spelet erbjuder dig det mesta som numera får anses som standard i genren. Du kan till exempel spela dig igenom säsongen med ditt favoritlag (som vanligt finns de flesta ligor och klubbar med). Efter varje vunnen match får du erfarenhetspoäng och guld som du kan spendera på olika saker, till exempel att förnya en spelares kontrakt eller återställa hans kondition i utbyte mot lite cash. Erfarenhetspoängen tilldelas både dig som manager och dina spelare, och båda går upp i nivå.

Alla vet ju att fotboll är en materialsport

Dessutom kan du välja att köpa ny utrustning till dina spelare. Ett par benskydd kan till exempel ge +10 i försvar och nya vattenflaskor kan ge bättre återhämtning. Här kommer även mikrotransaktionerna in i bilden – något som tyvärr inte har gått att testa eftersom den funktionen inte finns med i betan.

Grafikmotorn är en kombination av den gamla PC-motorn tillsammans med texturer och andra delar från den överlägsna konsolkusinen. En klar kompromiss då man vill få det spelbart för så många som möjligt utan att det ser ut som skräp. Det fungerar helt okej – spelet flyter på bra på min gamla laptop och det ser faktiskt dugligt ut.

Spela fotboll med handen - går det?

I Fifa Online är det först och främst musen du styr med. Dina spelare kontrolleras genom att peka med markören åt vilket håll de ska springa och resten sköter du med dina två musknappar. Ja, så enkelt är det. I anfall passar du med vänsterknappen och skjuter med högerknappen. Lobbar, inlägg och genomskärare gör du genom att till exempel dubbelklicka, hålla in knappen någon millisekund längre och så vidare. När du spelar försvar glidtacklar du med högerknappen och gör den snälla varianten med vänsterknappen. Byta spelare gör du genom att hålla markören över en av dem och klickar.

Men också tangentbordet kommer till användning, det spelar en biroll till musen i kontrollsystemet. Till exempel använder du Tab för att aktivera skillmoves, Q för att få målvakten att släppa ner bollen på marken och siffertangenterna för att byta offensiva och defensiva strategier.

Försvararna valde mellan pungskydd eller Braveheart-distrahering

Som du förstår är kontrollerna nästan löjligt enkla, och efter en kort genomgång av dessa i spelets början är det bara att köra. Men även om kontrollsystemet fungerar över förväntan är det inte utan problem. Ett irriterande exempel på det är i ett försvarsläge då du springer mot din motståndare för att ta bollen. Eftersom man rör musen åt det håll man vill att spelaren ska springa och trycker på vänsterknappen för att ta bollen kan det hända att du av misstag råkar ha markören över en av dina andra spelare när du ska göra tacklingen. Det resulterar förstås i att du byter spelare istället för att sno bollen.

Personligen föredrar jag fortfarande att ta mig an sportspel med hjälp av en vanlig handkontroll. I Fifa Online är det just nu bara Xbox 360-kontrollen som har officiellt stöd, men i spelets forum finns det en växande lista på vilka handkontroller som testats av spelare.

Beta var det ja

Att spelet fortfarande är i betastadiet märks som tydligast i multiplayerläget. Jag får göra ett trettiotal försöka att starta en match innan alla error-meddelanden och time-outer äntligen ger med sig och släpper in mig. Bra så, kunde man tro. Men väl inne får jag spela en match som är så otroligt laggig att det gränsar till det absurda. Hela matchen spelas i stort sett i slowmotion och präglas av knapptryckningar som faller bort någonstans bland alla ettor och nollor på sin väg mot servern. Om detta beror på något tillfälligt fel vet jag inte, men det var helt olidligt.

Bilden är bara snäppet långsammare än matchen

Den gamla sportklyschan ”bra tänkt” dyker upp i mitt huvud när Fifa Online ska sammanfattas. När EA rensat bort de värsta buggarna och gjort en del optimeringar kan jag absolut tänka mig att återvända, tills dess ger jag rådet att du bör gå ut i solen och och sparkar boll på riktigt – för det är faktiskt roligare. Men å andra sidan, det är ju faktiskt helt gratis att prova - du betalar bara med lite av din tid.