Brutna avtal, glappande munnar och stulen kod bakom stämningsansökan. Men Oculus blånekar.

#Zenimax menade allvar med anklagelserna om att gänget bakom virtual reality-hjälmen Oculus Rift snyltat kod från Zenimax-ägda företag. Den amerikanska utgivaren har lämnat in en stämningsansökan mot #Oculus VR och dess grundare Palmer Luckey för "olaglig förskingring av Zenimax företagshemligheter".

Bakgrunden är att John Carmack och andra medarbetare på #Id Software, som ägs av Zenimax, ska ha hjälpt till med utvecklingen av Oculus Rift sedan 2012, skriver Washington Post i en sammanfattning. När Oculus visades på E3-mässan 2012 fick den massiv uppmärksamhet och den efterföljande Kickstarter-kampanjen överskred insamlingsmålet med nästan tio gånger. Carmacks och de andra Id-medarbetarnas bidrag till Oculus fick en juridisk munkavle på sig – de inblandade skrev på ett så kallat non-disclosure-agreement, ett avtal som reglerar vad som får sägas och inte.

Zenimax menar att Oculus och Luckey bröt mot avtalet när Oculus hamnade i rampljuset, och att Zenimax inte fick det erkännande företaget förtjänar. Det, och det påstådda snyltandet av kod framtagen av Zenimax-bolag, är skälet till stämningen.

Oculus VR bestrider anklagelserna och menar att de saknar grund. Man säger följande till Washington Post:

Stämningsansökan inlämnad av Zenimax saknar grund. Som vi tidigare sagt bidrog inte Zenimax till någon Oculus-teknologi alls.

Zenimax äger flera tunga spelstudior som står bakom åtskilliga storspel, bland dem Id Software (#Doom 4, #Quake), #Bethesda (#The Elder Scrolls Online, #Skyrim), #Arkane Studios (#Dishonored) och svenska #Machinegames (#Wolfenstein: The New Order).

John Carmack grundade Id Software i början av 90-talet och är affischnamnet framför andra vad gäller att koda spel. Han lämnade Id i november förra året för att på heltid jobba med Oculus. Att han en period jobbade för både Id och Oculus är välkänt – i juli förra året blev han teknisk chef för Oculus. Och i mars stod det klart att lilla, gräsrotsfinansierade Oculus köps av giganten Facebook.

Jag tycker inte att det är så konstigt om Zenimax har överseende över att deras kod används av ett litet kickstartat företag men reagerar lite hårdare om denna kod sedan används som en del av en mångmiljardförsäljning till Facebook. Jag gör dock ingen... 22/05 Ifall Oculus Rift inte varit ett Kickstarter projekt, och ifall Zenimax hade bidragit med all finansiering så hade jag kanske förstått klagomålen. Är det kanske inte Kickstarter finansiärerna som i så fall förtjänar ett saftigt skadestånd för att ett... 22/05 inte riktigt. generellt sett är det du gör på fritiden inte en tillhörighet till företaget. vissa har dock avtal som säger att till exempel all utvecklad kod tillhör företaget. har han däremot utvecklat oculus på arbetstid är det absolut så att cenimax... 22/05 Hela grejjen här är att Carmack inte tagit med någon kod från iD till Zenimax/Bethesda, samt att tekniker eller sätt att göra något med kod inte har patenterats av Zenimax/Bethesda, något som Carmack alltid varit emot, och något som alla i spelvärlden... 22/05 Absolut, möjligheten finns ju också att zenimax hoppas på att en förlikning. Till deras ekonomiska fördel då såklart... 22/05 "Zenimax menar att Oculus och Luckey bröt mot avtalet när Oculus hamnade i rampljuset, och att Zenimax inte fick det erkännande företaget förtjänar." Åh, stackars dem... 22/05 Om det zenimax påstår är sant ser jag inget fel alls i dessa anklagelser. Vem var det som betalade carmacks lön under tiden han skapade koden? Ge dem 5 % av vinsten oculus och gå vidare. Ur det perspektivet, vilka är det som är giriga här egentligen? 22/05 Problemet att de väl numer står en hel advokatbyrå bakom Oculus nu så att vänta tills de finns pengar har ju även sina nackdelar :) 22/05 Borde finnas prejudikat i sådana här fall. Det verkar inte unikt för spelbranschen. 22/05 I USA ser det lite annorlunda ut när det kommer till vad som företaget äger. När man jobbar åt ett företag är allt som du skapar eller jobbar med företagets egendom. Tex om jag som lärare hittar på en smart läroplattform medan jag är anställd eller skri... 22/05
Skicka en rättelse