Ursprunglig nyhet: #Microsoft tänker skaka liv i sin insomnade satsning på pc-spel, och i vår ger man ett bevis på den nya strategin genom att släppa den Xbox-exklusiva racingserien Forza Motorsport till Windows.

Under våren släpps en nerbantad free2play-version av #Forza 6, kallad #Forza Motorsport 6: Apex till Windows 10.

Uppgiften kommer från The Seattle Times, som uppenbarligen läckte nyheten i förtid. Klockan 15 svensk tid i dag ska det hela bli officiellt, men ingen klåfingrig publicering undkommer Googles cache.

För ett par veckor sedan ryktades Xbox-gunstlingarna Forza och #Gears of War vara på väg till Windows 10.

Det här är det andra stora Xbox-spelet på kort tid att få en pc-release tillkännagiven. Förra månaden stod det klart att #Quantum Break släpps också till Windows 10, och krängs via nätbutiiken Microsoft Store.

Uppdatering: Forza Motorsport 6: Apex är nu officiellt bekräftat. Det utvecklas av #Turn 10, bygger på DirectX 12 och släpps till Windows 10 via Windows Store i vår. Och det blir fritt, men det finns ännu inga detaljer om ingame-köp, begränsningar eller liknande.

Nedan en första film från Forza 6: Apex, men först lite fakta:

Forza 6: Apex innehåller följande:

  • 20 bansträckningar på 6 "locations", vilket betyder att det finns sex banor med sammanlagt 20 bansträckningar totalt. Avsevärt mindre än i nästan alla andra Forza-spel, som brukar ha 20-30 banor. Banorna är Brands Hatch, Spa, Rio de Janeriro, Sebring, Top Gear-banan och Yas Marina, och det finns både natt- och regnkörning.

  • 63 bilar står till buds, både nya och gamla. Exempel: Audi R18 från 2014, 2017 års Ford GT och Pontiac Firebird Trans-Am från 1973. Samtliga har Forzavista-funktion, alltså att de är högdetaljerade med fullt återgivna cockpits och full skademodell.

  • Forza-seriens AI-modell Drivatar används. Pr-folket har lyft fram den som en banbrytande mänsklig AI i de tre senaste Forza-spelen - undertecknad har kallat den kass och robotartad samtliga gånger den använts.

  • Spelet håller nybörjare i handen med "en guidad upplevelse" och "ständiga belöningar".

  • Karriärläget består av tolv events i en "Showcase Tour", där de före detta Top Gear-namnen James May och Richard Hammond är med.

  • Spelet har ett nytt "objective and scoring system" som utmanar spelarna att utveckla sig och låter dem jämföra resultat med sina vänners.

  • Varje event ska ge en "helt unik upplevelse med oändligt omspelbarhetsvärde". Hur sägs inte.

  • Spelet ska vara fyllt av utmaningar.

Hur låter det?