Nintendos succékonsol Switch har hackats. Två olika kodknackare, fail0verflow och Kate Temik, har släppt information om att de via en brist i Tegra X1-systemkretsen tagit sig in i konsolens boot-ROM, skriver Eurogamer. Det ger dem möjlighet att köra egen, ej officiellt godkänd mjukvara på konsolen.

Det innebär en betydande risk att det dyker upp piratkopierade spel till Switchen, och stora svårigheter för Nintendo att förhindra fusk och liknande vid onlinespelande. Vad värre är – sårbarheten går inte att få bort från befintliga Switch-konsoler med mjukvaruppdateringar. Sårbarheten ligger i Nvidias systemkrets, Tegra X1, och enda sättet att täppa till den är att göra ändringar där.

Eurogamer spår en katt och råtta-lek där å ena sidan Nintendo släpper uppdateringar som stoppar osignerad mjukvara, å andra sidan hackare hittar nya vägar runt dessa uppdateringar.

Gruppen fail0verflow har släppt en film som visar en Switch som kör vad som verkar vara en Linux-variant, komplett med 3d-accelerering och touchskärmsstöd.

Hackarna säger sig ha informerat Nintendo, Nvidia och Google om buggen för en tid sedan. Intressant nog nämns en Tegra-krets med modellbeteckningen T214 i Switchens firmware-version 5.0.0 (i nuvarande Switch är modellnumret T210). Huruvida det är ett svar på hacket återstår att se.