Det har slängts ännu en pinne på ryktesbrasan om att Apple tänker göra någon sorts VR-headset. Den här gången är det siten The Information (betalvägg, Engadget återger) som säger sig ha fått en hel del intressant information om produkten, som ska kombinera VR och AR (augmented reality), ha två 8K-upplösta displayer och tros få en prislapp därefter – 3 000 dollar (ca 25 000 kr) nämns.

The Informant baserar sin artikel på en produkt man fått se på bild i slutet av 2020, som ska vara en långt gången prototyp. Man har oockså fått information från källor med insyn i saken.

Enligt källorna ska prototypen vara av VR-headset-modell på så sätt att du har displayer framför ögonen, men fler än tolv kameror visar verkligheten i realtid på dessa. Kamerorna läser också av användarens rörelser, och följer hur ögon och händer rör sig. Tack vare Lidar-sensorer som mäter avståndet mellan olika objekt ska headsetet kunna skala och placera föremål trovärdigt på displayerna. Vidare talas det om utbytbara band som fäster headsetet på skallen, och samma sorts ljudteknik ("spatial audio") som återfinns i Apples Airpods Pro och Airpods Pro Max.

En prislapp på 3 000 dollar skulle förstås göra att Apples VR-lösning riktar sig till företaget, ungefär som Microsofts AR-produkter Hololens. Förra månaden rapporterade Bloomberg att Apple planerade att gå in i VR/AR-världen med en tvåstegsraket: först ett dyrt VR-headset med kraftfull ny teknik, följt av en mer konsumentplånboksvänlig AR-lösning. Det nya ryktet ligger bra i fas med åtminstone den dyra VR-lösningen.

Inget är beräftat av Apple, så uppgifterna ska tills vidare betraktas som rykten.

Rubrikbilden är vår, visar alltså inte Apples påstådda headset.