Det var med viss förvåning vi i juli mottog beskedet att #Maxis, studion bakom livstolkningar som #Sim City och The Sims, ämnar släppa ett onlineinriktat actionrollspel. Men jo då, #Darkspore är på gång och FZ kan i dag presentera en exklusiv gameplay-film som skjuter alla eventuella farhågor om gullighetsöverdos i blodig sank. Vi har även fått tillfälle att ställa ett par frågor till utvecklarna. Sänk blicken och sug i dig båda godbitarna.

Vilka är de huvudsakliga skillnaderna mellan Darkspore och andra "action-rollspel", till exempel #Dota och Diablo?

I de flesta actionrollspel börjar du med en ensam karaktär och levlar denna genom spelet. Men i Darkspore samlar och levlar du flera karaktärer, var och en med en egen uppsättning färdigheter. Du organiserar karaktärerna i grupper, sen väljer du mellan de olika medlemmarna utifrån vilka fientliga spelare du möter. Darkspore är också ett onlinespel, så co-op och PvP är djupt integrerade i gameplayet. Du kan även köra solo om du vill, men det är i co-op som spelet vaknar till liv på allvar.

På vilket sätt har varelseverktyget utvecklats sedan Spore?

- I actionrollspel är värdeuppgraderingar (stats) avgörande för gameplayet, och i Darkspore får karaktärerna dem genom delar du låser upp. Under spelandets gång stöter du på delar med olika värdekombinationer, som hälsa, styrka, skada och så vidare. Du kan då köra in vilken som helst av dina karaktärer i editorn och addera delar för att öka dess värden. Och eftersom editorn bygger på Spore kan du delarna precis där du vill. Alla som spelar Darkspore kommer ha en helt unik samling uppgraderade karaktärer.

Spore var en singleplayer-upplevelse om livet, universum och allting, medan Darkspore vandrar en annan väg. Finns det inte en risk att vissa Spore-fans blir förvirrade när två så olika spel har så lika namn?

- Darkspore är verkligen ett väldigt annorlunda spel för #Maxis, och det är varken en expansion av eller en uppföljare till Spore. Genom att kalla vårt nya spel "Darkspore" vill vi berätta att det använder den prisbelönta Creature Creator-teknologin från Spore. Det djup i anpassningsmöjligheterna spelarna får när de ser hur vi kombinerat statistikbaserade "loot unlocks" med tekniken för att skapa varelser är häpnadsväckande.

Darkspore utvecklas till Windows. Om allt går enligt planerna når det svenska butiker i februari månad nästa år.

Skicka en rättelse