Vi har testat något som liknar Jeopardy i vardagsrummet fast utan Härenstams hesa väsande. Buzz! Quiz TV vill satsa på dig. Kan du svaren? Vi har inga frågor.

Buzz - en vanlig källa till glädje för de av tv-spel annars oinvigda. Få har nog lyckats få ett helhetsgrepp kring vad Buzz egentligen är, men utgångspunkten är förstås de specialdesignade kontrollerna bestående av en stor och ibland lysande röd knapp, samt fyra mindre och olikfärgade diton.

Så vad är egentligen Buzz? Sällan har jag väl haft så roligt som när jag något salongsberusad (men helt utan att ha regeringens krisjour) med ett par vänner prövade Buzz i barnvariant. Minispelens enkelhet bjöd på lagom utmaning för en hjärna i fullt sjå med att upprätthålla finmotoriken.

Buzz! Quiz TV är om möjligt ännu svårare att få grepp om. Hal som tusan är denna upplaga en gameshow där du och tre vänner kan frågesporta mot varandra till studiopublikens applåder och jubel. Frågor om allt ifrån filmer och tv-serier till teknologi och 80-talsmusik finns redo.

Många frågor men svåra frågor

- Variationen är stor och ibland finns film och musik

Variationen i frågorna verkar vara stor. Under testpasset förekom det inte någon gång att en fråga jag sett tidigare åter dök upp. Vissa frågor är ackompanjerade av en film, av bilder eller av musik, vilket förstås förgyller upplevelsen.

Men Buzz! Quiz TV är platt, på tok för platt. Spelets gång är densamma för varje omgång och delmomenten återkommer allihop, i samma ordning. Den enda skillnaden utgörs av att den som efter varje runda ligger sist får välja kategori för nästa, så att åtminstone frågeinnehållet varieras.

Efter 3-4 spelomgångar är upplägget inte längre nytt och fräsch utan känns snarare påfrestande. De mindre roliga momenten skulle jag helst vilja välja bort till förmån för de lite mer stressiga eller intensiva, när jag väl lärt mig hur man spelar det vill säga. Kanske är spelet anpassat för en yngre målgrupp tänker du kanske? Nja, jag skulle i alla fall inte tro det, inte minst med tanke på frågornas karaktär och svårighetsgrad.

Vem är egentligen i målgruppen?

- Barnspel. Nej, partyspel. Nej, vuxenspel. Nej, skumspel!

Tvärtom skulle jag gissa att Buzz! Quiz TV passar bäst för äldre spelare som har ingen eller väldigt lite erfarenhet av tv-spel. Insteget är mycket lågt och vem som helst kan spela, förutsatt att man är något sånär allmänbildad. Buzz! Quiz TV är däremot inget vidare partyspel (vilket party vill premiera en besserwisser?) och verkligen inte heller något man nöter längre än någon timme på sin höjd. Ett betyg högre än en trea känns därför som en omöjlighet. Inte ens det faktum att man kan göra egna quiz och dela med sig av dem online hjälper.

Drömmer du om att få slå soffgrannen i huvudet när han inte inleder sitt svar (eller sin fråga) med "vad är" så får du helt enkelt vänta ett tag till, för Buzz! Quiz TV hör inte hemma på bästa sändningstid. Betyget landar på en tvåa, ett "okej" spel. Om du råkar upptäcka att du tillhör den svårdefinierade målgruppen kanske det till och med blir roligt, men räkna inte med det.

Fotnot: Buzz! Quiz TV ska i handeln släppas med trådlösa handkontroller. Denna recension skedde med trådbundna kontroller.

Sist jag lirade Buzz så var det hyfsat roligt, har ingen större koll på dem olika Buzz-versionerna, om den nu ens finns överhuvudtaget. Men det kan bli skoj vid större sällskap, 3-4st. 16/07 Spela de hos en kompis en gång, askul!! :D 10/07 Kört detta på svenska (tyvärr) på PS2 hos polarna, riktigt, riktigt roligt, då även tjejerna kan vara med och ha skoj -- guldspel för lite.. ptja.. mys :D 09/07 Nu när det är PS3 på plats blir det en tvåa OFC. ;) 08/07 Aj lite svidande kritik, men som sagt frågeshow är frågeshow... Gillar man TP så kanske detta är ett komplement :D 08/07 Buzz är hur kul som helst! Har fixat Sci-fi frågorna via Playstation Store också :) 08/07 Har kört Buzz några dagar, själv och med vänner. Ger det 4/5. Det är riktigt råskoj! Det negativa jag upplevt: - alltid samma moment i samma ordning (som recensenten också upplevt), "dags att stoppa klockaaaaaaaan!" blir lite lamt efter 100:e gången då... 07/07 Jag måste faktiskt hålla med dessvärre, tycker att recensionen verkar lite luddig, och ett betyg på 2/5 kommer inte hindra mig från att köpa det :) 07/07 Skumrecension!!! Chefsredaktör eller Praktikant är frågan....svaret är inget av det båda. Denna recension håller inte måttet, irrelevant information och oförmåga att ta till sig något så enkelt som frågesport. Posta inte en test om du inte kan få fram... 07/07 Hmm "skum" recension, förstår inte alla minus.. ? Ok, så om man är vuxen och gillar Trivial Pursuit och Jeopardy så kommer man tycka om det? Faller spelet på detta?(är det frågesport eller Nintendo sports?) trodde kravet var att frågorna skulle ändras... 07/07
Skicka en rättelse