Vi har välkomnat Switch med öppna armar och njutit många timmar i nya Hyrule. Men i fjärran hotar ondskan i form av ett partyspel, vars enda uppgift är att tömma våra plånböcker.

#Nintendo är ett spelföretag för hela familjen, vare sig du är gammal eller ung. Med #Wii Sports samlade de familjen framför tv:n och visade vad Wii gick för. Med Switch har de gått vidare med den andliga uppföljaren #1-2 Switch och dess 28 minispel.

J-O Waldner kommer undan med att spela pingis utan att titta. 1-2 Switch gör det inte.

1-2 Switch är ett sätt att visa upp vad Switchs kontroller går för och konsolens hybridförmåga. Du och en medspelare kan med hjälp av inbyggd HD-rumble och handrörelser känna hur många kulor som finns i en liten ask. Spela luftgitarr med varsin handkontroll som plektrum. Eller ha konsolen i portabelt läge och försöka vagga en digital bebis till sömns.

Det som först slår mig är hur bra allt fungerar. Det finns nog inget spel som bättre visar Switch-konsolens styrkor än just 1-2 Switch. Mina tidigare fördomar mot joycon-kontrollerna är som bortblåsta och jag känner mig tekniskt frälst.

Ett spel om att mjölka som mjölkar spelarna.

Problemet ligger inte i hårdvaran eller att spelet i sig fungerar dåligt. Problemet är att 1-2 Switch är för konsumenten, vad Ganon är för Hyrule. Ren och skär ondska. Du betalar över 450 kronor för en tutorial, ett “proof of concept”. Ett logiskt sätt att sälja in idén om Nintendo Switch hos familj och återförsäljare, men för det här priset erbjuder det minimalt med nöje i det långa loppet.

Det finns ingen anledning att spela något av spelen mer än en gång och det är inte särskilt roligt för icke-spelare. Meningen är nämligen att motspelarna ska titta på varandra – inte på skärmen. Att köra pingis utan att titta är märkligt, för att säga det snällt. För den som inte spelar finns det inte särskilt mycket att se. Lite som att göra ett spel med radio som utgångspunkt. Slutresultatet i tävlingsmomentet är i stort sett det enda av vikt som visas på tv:n.

Joycon-kontrollernas skakfunktion är fenomenal.

1-2 Switch visar de tekniska styrkorna hos Nintendo Switch, hur bra den fungerar som både stationär och portabel spelmaskin. Men det erbjuder inte mycket spelglädje. Minispelen är tekniskt välgjorda, men inte särskilt intressanta att spela och omspelningsvärdet ligger runt noll. Det här är ett spel som borde ha stannat på mässgolven eller slängts med som en tutorial till konsolen.

Det räcker gott att bekämpa ondskan i #The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Du behöver inte ett till mörkt moln ovanför huvudet.

Skicka en rättelse
Dom kommer väl bundla det vid jul sedan så... 07/03 Vill gå mot strömmen här. Jag som småbarnsförälder tycker det är riktigt bra. Mina barn kan vara med och spela, iaf de enklare spelen. Vi har spelat många timmar redan. Sen är det riktigt bra på kontoret, kunna ta en kort paus och lira lite baseboll ell... 07/03 Läser man recensionen får man verkligen inte intrycket av 2/5 som är "tveksamt". Låter som recensionen solklart säger att man inte bör köpa spelet och då känns 2/5 lite väl generöst 07/03 En recension är att ge en personlig men ändå balanserad bild av det man testar. 1-2 Switch har många dåliga men några bra sidor, då blir betyget 2 av 5. 1 av 5 är för ren skit. 07/03 Hur fan kan ni ge det 2/5? Texten får det att låta som ett 0/5 eller max 1/5 spel. Skäms på er feghet! 07/03 50-100 kr på Nintendo E-Shop och jag köper det, men över 400 kr - aldrig! Känns som ett techdemo som borde ha följt med konsolen. 06/03 Tycker spelet duger till några partykvällar. Men det är också det enda ändamålet.. Om man mäter ett spel hur roligt det är i antal skratt så ligger detta rätt högt upp, speciellt med några öl i magen 06/03 dom såg på succen som var wiisports och önskade att dom fick en bit av kakan ... men kanske skulle sålt spelet för 50 spänn i så fall eller nåt... 06/03 Det är svårt att låta bli att köra en double facepalm här... Nintendo är ett fantastiskt företag på flera punkter men detta är så urbota dumt och åpet. Trodde de verkligen att detta skulle bli en försäljningssuccé? Skapa lite goodwill istället genom att... 06/03 Tyvärr hade vi inte hunnit recensera till releasen, men det här är verkligen ett fall där konsumenten skulle fått informationen tidigare. Stod förvisso om det i recensionen av konsolen, men ändå. 06/03