För att det inte ska bli några missförstånd kan jag redan nu klargöra att Football Manager inte är en direkt uppföljare till den populära Championship Manager-serien även om utvecklaren är densamma, det vill säga Sports Interactive. Det är nu mera Eidos som förfogar över Championship Manager-varumärket medan Sports Interactive tillsammans med SEGA står bakom Football Manager.

Vad är nytt då?

Betyder då detta att allt i stort sett är likadant som förut? Ja, det kan man garanterat säga. Du som tidigare spelat något av CM-spelen kommer direkt att känna dig som fisken i vattnet.
För dig som är ny i matchen kan det till en början vara lite rörigt och förvirrande bland alla menyer och knappar, men som tur är har man slängt med en alldeles utomordentlig manual i paketet.

Är det då bara spelare och laguppställningarna som ändrats i året upplaga? Inte alls. Till att börja med har alla gamla delar av spelet uppdaterats och förbättrats och till dessa har en uppsjö av nya valmöjligheter lagts. Bland nyheterna finner vi möjligheten att uttala sig om andra tränare och lag i media, anställa allt från assisterande tränare till sjukgymnaster och ett bättre system för spelarköp och försäljningar. En kul detalj är att lokala medier såsom Expressen, Svenskafans.com och Fotbolldirekt.com är med i spelet och pumpar ut rykten och nyheter löpande. Detta ger förstås spelet ett ännu mer realistiskt intryck.

Även den gamla hederliga funktionen där du ser matchen i 2D har uppdaterats. Inte i någon grafisk bemärkelse förstås, men den är nu ännu mer realistisk och du kommer garanterat se dina beslut och taktiska ändringar utföras på planen.
En annan nyhet är att det nu följer med en editor i spelet. Du kan alltså gå in och ändra det mesta som har med alla spelare, tränare och klubbar att göra.

It'’s huge!

FM2005 är inte stort - det är enormt; eller vad sägs om cirka 235000 spelare, 5300 lag, 345 ligadivisioner och 51 länder? Utöver detta ger spelet dig verkligen full kontroll som manager. Du förfogar över kontrakt, löner, spelarinköp, träningar, laguppställningar, taktik, beröm och kritik till spelare och mycket mer. Du kan även skapa ett program för hur dina killar ska träna och sedan dela med dig av det med andra entusiaster via Sports Interactives hemsida.

Någon direkt grafik utöver själva menysystemet och 2D-översikten vi har under match finns egentligen inte. Detta gör väl dock ingen varken förvånad eller ledsen eftersom det här inte är den typen av spel. Ett plus är dock att man nu kan skapa och dela med sig av egna ”skins” till spelet - hurra för variation!

Något jag däremot saknar är, återigen, lite ljud. Det finns ingen bakgrundsmusik och inget hörs när du klickar dig runt bland menyerna, vi får helt enkelt nöja oss med lite publikljud under matcherna. Detta kan förstås enkelt lösas genom att slänga in favorit-CD:n i stereon, men det hade inte varit helt fel om man slängt in ett par musikslingor för att piffa upp stämningen lite.

I faktabladen som jag fick med i paketet står det att läsa att man lyckats få FM2005 att jobba upp till 30-35% snabbare än sina föregångare. Detta är förstås ganska svårt för oss spelare att mäta, men jag tycker fortfarande att det tar lite väl lång tid emellanåt. Jag tycker personligen att min burk är av den kraftigare typen (se specifikationer längst ned) och ändå känns det som om man ibland bara sitter och klickar på ”Fortsätt” och väntar, ”Fortsätt” och väntar.

Om man tycker att det tar för lång tid att ta sig igenom en hel säsong kan man, precis som tidigare, gå på semester och säga åt din assisterande manager hur du vill att han ska sköta laget medan du är borta.

Men är spelet verkligen roligt då? Hemmaklacken svarar med ett rungande "Jaaaa!". För oss statistik- och taktikfantaster är detta himmelriket. Nu har vi fått ännu mer att sätta tänderna i och FM2005 känns mer realistiskt och underhållande än någonsin tidigare.

Vad blir då slutresultatet?

FM2005 är helt enkelt det absolut bästa manegement-spelet på marknaden idag. Allt från det realistiska upplägget till den totala kontrollen du har över ditt lag och dina spelare är otroligt väl genomarbetat. Att Sports Interactive också lovat att regelbundet uppdatera sin skapelse med de senaste laguppställningarna och ändringarna gör förstås inte saken ett dugg sämre.

Trots ett par småskavanker är Football Manager ett givet köp - vare sig du är en halvtaskig taktiker med storhetsvansinne som mig, eller ett spelsystemsgeni med träningsmani.

Testdator:

P4 3.2 GHz
1,5 GB RAM
ATI Radeon 9800 PRO 256MB
SB Audigy 2