Det enorma spektakel som är Världsmästerskapen i fotboll är över oss. Men för den som inte har råd att – eller ens vill – flyga 500 mil rakt ut i regnskogen för att se ett gäng överbetalda bollkallar göra upp i den vackra sporten finns ett givet alternativ: att spela fotbollsspel.

Observera att vi valt att bara ta med spel där själva fotbollsmatchen är det centrala. Detta diskvalificerar med andra ord till exempel managerspel som, även om de är fantastiskt underhållande, främst handlar om att pilla i menyer.


10. Intellivision Soccer (1979, Intellivision)

För alla oss som är gamla nog att ha varit aktiva spelare i tv- och datorspelens barndom är det här med att köpa grisen i säcken ingen ny företeelse. För när konsumentupplysande sajter som FZ.se inte existerade (på grund av att Internet inte existerade) var det lätt hänt att köpa spel helt baserat på omslag. Och Intellivision Soccer, eller NASL Soccer som det hette i USA, har utan tvekan det snyggaste omslaget som någonsin prytt ett fotbollsspel.

Vem behöver recensioner med sådana omslag?

Tyvärr ägde jag inget Intellivision vid den tiden (faktum är att jag fortfarande låg i mammas mage -79), och har därför fått stifta bekantskap med spelet i efterhand. Det fanns en tid då ”betydligt bättre än Pong” var en relevant måttstock. Och ärligt talat nu, hur kan en inte älska ett spel vars främsta features är Ljud (till exempel från domarens visselpipa), Datorifierad resultaträkning (du slipper göra det själv!) och Life-like figures (om du kisar riktigt hårt ser det ut som godisgubbar, alltså typ människor!)?


9. Virtua Striker 2 (1997, arkad)

Det fanns en tid då det allra mäktigaste i spelväg visades upp i dunkla källarlokaler och på stimmiga finlandsfärjor. Det var en tid då arkadspelen vandrade på jorden, högst upp i näringskedjan. Det här var en tid då det nu nästintill utdöda spelföretaget #Sega låg i framkant. Då spel med ”Virtua”-prefixet var det absolut snyggaste du kunde tänka dig. Kantiga karaktärer som rörde sig i tredimensionell rymd. Unheard of. Virtua Striker 2 hade allt det där, och lite till.

Om något är virtuellt måste det ju vara bra?

”Lite till” i det här fallet betyder allt det där som kommer med en arkadversion av ett spel. Stora blinkande knappar på skärmen. Gälla, mekaniska röstsamplingar. Akut brist på växelpengar. På ett sätt var det kanske också här som slutet för arkadfotbollsspelen (tänk spel som Hat Trick Hero) markerades.


8. New Star Soccer 4 (2008, pc)

Indiescenen är inte superpeppade på att göra traditionella sportspel, av någon märklig anledning. Kanske är det så att de hippaste av datorspelsnördarna är allra längst ifrån jocksen. New Star Soccer-serien är i alla fall just det, ett indiefotbollsspel.

Inte snyggast, men hjärtligt

Spelet i sig är inte det mest avancerade du kan tänka dig, men det finns ett hjärta och en själ här som många andra sportspel saknar. Det, och möjligheten att spela bort alla dina pengar på casino eller skaffa en flickvän. Två väldigt verkliga saker för dagens riktiga fotbollsproffs.

Föregående Nästa
Skicka en rättelse