Branschprofiler kommenterar partiets önskan att förenkla spelfolkrörelsens tillväxt. Det visar sig att det kanske inte är föråldrade regelverk som är det största problemet.

I skymundan av en numera ökänd arbetsgrupps förslag till Miljöpartiet, där "bredbandskatt" satte forum i brand, skrev vi tidigare i veckan om en motion från två av partiets ledamöter. Kärnan i förslaget är önskan att modernisera en rad regelverk för att göra det lättare för svenskar att verka inom spelbranschen, både som skapare och till exempel e-sportare och streamers.

När vi bad om kommentarer från den svenska spelbranschen var inte någon särskilt imponerad. Fredrik Wester, VD på #Paradox Interactive (#Hearts of Iron IV, #Europa Universalis), skrev följande:

— Jag tror att det bästa är att politikerna håller fingrarna borta från spelbranschen i största möjliga mån och istället jobbar med infrastrukturfrågor som utbildning och skattefrågor för att skapa goda förutsättningar för rekrytering och för att driva företag i allmänhet, vilket också kommer spelbranschen tillgodo. Politisk klåfingrighet har aldrig skapat några framgångsrika branscher, däremot för det in en politisk agenda vilket bara är negativt för spelbranschen. FREEDOM !!!

Johan Toresson, affärsutvecklare och COO på Gameport (spelinkubator), utvecklar resonemanget och menar att det ofta rör sig om generella problem för småföretagare.

– De största problemen vi stöter på rent praktiskt är ju klassiska småföretagarproblem, till exempel så drabbas ju spelföretag ganska hårt av att man tog bort de lägre kostnaderna för att anställa unga. Ur ett kulturellt perspektiv så finns det ju ofta en kompetensbrist kring spel, spelutvecklare och både kostnaderna för företagarna och deras potentiella inkomster. Det ses fortfarande som ett nischat yrke för en nischad marknad.

Det man oftast vet om Sverige är ju att vi har Minecraft i hemmet, isbjörnar på gatorna och att alla lyssnar på hårdrock"

– Det är ju sällan man läser om spel på kultursidorna, vilket är lite underligt sett till hur stor del av befolkningen som faktiskt konsumerar spel på en daglig basis. Det finns ju ett par kommuner/regioner som tar det hela på ett större allvar, med Karlshamn, Malmö och Skövde i fronten. Men jag applåderar de på riksdagsnivå som försöker jobba för att få in spel på agendan - det är ju en av de sakerna som profilerar Sverige utomlands. Det man oftast vet om Sverige är ju att vi har Minecraft i hemmet, isbjörnar på gatorna och att alla lyssnar på hårdrock.

Inte heller Per Strömbäck, talesperson för Dataspelsbranschen, är särskilt imponerad av arbetsgruppens förslag till Miljöpartiet.

– Vi har svårt att se hur bredbandskatt (eller kollektiva avtalslicenser som nog ligger närmare till hands) ska fungera för dataspel, det är ingen framkomlig väg. Det är bra att MP-ledamöterna tar upp frågor om dataspel som brett folknöje och att förenkla regelverken. Det finns många exempel på när våra digitala tjänster krockar med analoga regelverk, dubbelmomsen på appar för några år sedan är det tydligaste. Vi kallar det byråkratiska buggar.

TL;DR - Vi på FZ, och personer från den svenska spelbranschen (samt majorieten av er som kommenterat på originalartiklarna) har väldigt svårt att se hur en bredbandsskatt skulle vara en bra idé, även om pengarna skulle användas till att bygga ut bredbandsnätet. Att man på riksdagsnivå lyfter upp gaming som folkrörelse är dock bra. Om Sverige ska bibehålla sin position som en ledande spelutvecklarnation behöver stöttande funktioner i samhället vara med på noterna.

KARLSHAMN! 23/10 Förstår inte riktigt problemet med att skriva om spelrelaterade nyheter som råkar vara politiska, jag ser gärna fler artiklar som även har politiska dimensioner, så länge det inte känns krystat. Någon agenda tror jag faktiskt inte FZ har, ser det verkli... 22/10 Revolutionens flammor ska sveda den kontrarevolutionära fästning som är FZ! 22/10 Det är främst motionen som åsyftas, även om det var lite oklart. 21/10 Sjukt oklar artikel, vad är det dom kommenterar? Motionen eller arbetsgruppens förslag? Också så typiskt spelbranschen att göra en höna av en fjäder när det kommer till sånt här, är ju inte precis bara spelbranschen som påverkas men det är här det skrik... 21/10 Väldigt förvirrad artikel tbh. Blandar ihop arbetsgruppens förslag med motionen om vart annat. Låter inte heller som om de tillfrågade fått läsa motionen (alltså den som är riktig officiell politik) innan de blev tvungna att svara, då det de "hellre sku... 21/10 "Vi på FZ". Nu går det undan på FZ-redaktionen. Har tidigare beklagat mig över det politiska uppvaknandet och postandet av politiska utspel. -Det är bara ansvarsfullt svarar redaktionen. Eller -Vi kan inte låta trollen tysta oss! Och nu börjas det ta... 21/10 Verkar som att FZ missat att partiernas arbetsgrupper kommer med knäppa förslag hela tiden. Inget att gå bananas över. 21/10 Kan vara referens till en kvarteret skatan sketch. https://www.youtube.com/watch?v=qWRBzlojN4Y Jag hittar ut själv. 21/10 Mossigt värre (https://www.youtube.com/watch?v=N3oAtU_Uvxk). 21/10
Skicka en rättelse