I skymundan av en numera ökänd arbetsgrupps förslag till Miljöpartiet, där "bredbandskatt" satte forum i brand, skrev vi tidigare i veckan om en motion från två av partiets ledamöter. Kärnan i förslaget är önskan att modernisera en rad regelverk för att göra det lättare för svenskar att verka inom spelbranschen, både som skapare och till exempel e-sportare och streamers.

När vi bad om kommentarer från den svenska spelbranschen var inte någon särskilt imponerad. Fredrik Wester, VD på #Paradox Interactive (#Hearts of Iron IV, #Europa Universalis), skrev följande:

— Jag tror att det bästa är att politikerna håller fingrarna borta från spelbranschen i största möjliga mån och istället jobbar med infrastrukturfrågor som utbildning och skattefrågor för att skapa goda förutsättningar för rekrytering och för att driva företag i allmänhet, vilket också kommer spelbranschen tillgodo. Politisk klåfingrighet har aldrig skapat några framgångsrika branscher, däremot för det in en politisk agenda vilket bara är negativt för spelbranschen. FREEDOM !!!

Johan Toresson, affärsutvecklare och COO på Gameport (spelinkubator), utvecklar resonemanget och menar att det ofta rör sig om generella problem för småföretagare.

– De största problemen vi stöter på rent praktiskt är ju klassiska småföretagarproblem, till exempel så drabbas ju spelföretag ganska hårt av att man tog bort de lägre kostnaderna för att anställa unga. Ur ett kulturellt perspektiv så finns det ju ofta en kompetensbrist kring spel, spelutvecklare och både kostnaderna för företagarna och deras potentiella inkomster. Det ses fortfarande som ett nischat yrke för en nischad marknad.

Det man oftast vet om Sverige är ju att vi har Minecraft i hemmet, isbjörnar på gatorna och att alla lyssnar på hårdrock"

– Det är ju sällan man läser om spel på kultursidorna, vilket är lite underligt sett till hur stor del av befolkningen som faktiskt konsumerar spel på en daglig basis. Det finns ju ett par kommuner/regioner som tar det hela på ett större allvar, med Karlshamn, Malmö och Skövde i fronten. Men jag applåderar de på riksdagsnivå som försöker jobba för att få in spel på agendan - det är ju en av de sakerna som profilerar Sverige utomlands. Det man oftast vet om Sverige är ju att vi har Minecraft i hemmet, isbjörnar på gatorna och att alla lyssnar på hårdrock.

Inte heller Per Strömbäck, talesperson för Dataspelsbranschen, är särskilt imponerad av arbetsgruppens förslag till Miljöpartiet.

– Vi har svårt att se hur bredbandskatt (eller kollektiva avtalslicenser som nog ligger närmare till hands) ska fungera för dataspel, det är ingen framkomlig väg. Det är bra att MP-ledamöterna tar upp frågor om dataspel som brett folknöje och att förenkla regelverken. Det finns många exempel på när våra digitala tjänster krockar med analoga regelverk, dubbelmomsen på appar för några år sedan är det tydligaste. Vi kallar det byråkratiska buggar.

TL;DR - Vi på FZ, och personer från den svenska spelbranschen (samt majorieten av er som kommenterat på originalartiklarna) har väldigt svårt att se hur en bredbandsskatt skulle vara en bra idé, även om pengarna skulle användas till att bygga ut bredbandsnätet. Att man på riksdagsnivå lyfter upp gaming som folkrörelse är dock bra. Om Sverige ska bibehålla sin position som en ledande spelutvecklarnation behöver stöttande funktioner i samhället vara med på noterna.