Playstation VR ger dig oerhört mycket virtual reality för pengarna, slog vi fast när det Playstation 4-exklusiva headsetet släpptes för ett par veckor sedan. Men två viktiga frågor återstår att besvara: vilka spel ska du köpa? Och kan du köra dem utan att må illa?

Playstation VR – virtual reality för prismedvetna.

För att svara på frågorna har vi snabbtestat tio av de första PSVR-spelen. Några bra, andra dåliga, några bra men som du mår dåligt av. Läs vidare för att få veta om de är köpvärda eller inte, och hur stor risk det är att du blir åksjuk.

VR Worlds

#VR Worlds är en samling om fem småspel vars främsta uppgift är att introducera Sonys virtual reality-hjälm för nybörjare. Playstation VR:s svar på #Wii Sports, om man så vill, men med skillnaden att Sony totalt missat det geniala i att låta spelet följa med gratis. VR Worlds är nämligen en utmärkt PSVR-introduktion, men 399 kronor är alldeles för dyrt.

Noviser gör klokt i att ta sig förbi startmenyn (där de tenderar att fastna) och börja med The Ocean Descent, ett underskönt dyk i hajbur med vackra havscener, toppat med en dramatisk hajsammandrabbning. Ingen interaktivitet, bara upplevelse.

London Heist har många sett: skjut skurkar från bil eller från stationärt skydd, gärna med Move-kontrollerna. Enkel underhållning, om man orkar vänta sig igenom fem minuter överflödig introduktion som inte går att klicka sig förbi. Den första av flera räls-shooters som visar sig fungera utmärkt med PSVR.

Danger Ball är ett VR-generationens svar på #Pong. Nicka boll med en skallstyrd platta genom ett rör förbi datorstyrd motståndare. Snärta med skallen för bollskruv (och nackspärrrsrisk). Kul i all sin enkelhet. Ännu roligare att betrakta från sidan: tänk dig en kompis/fru/storebror/farmor som försöker imitera en hackspett med spasmer i nacken...

I VR Luge åker du rullbräda på rygg i kraftig nedförsbacke. Krocka är omöjligt, det enda som sker är att farten minskar i den kanske fulaste PSVR-titeln så här långt.

Spara gärna Scavengers Odyssey till sist, för det är paketets stora åksjukevarning. Du åker runt i en bestyckad liten farkost, som går runt inuti rymdstationers trygga gravitation och sedan flyger mellan asteroider i fria rymden. Förstapersonsaction som efffektivt testar hur bra du klarar VR-sjukan.

Pris: 399 kronorKöpvärt: Tveksamt (för dyrt)
Kräkfaktor: 1 av 5 (3 av 5 för Scavengers Odyssey)