Vi är säkra på att det bara är en tidsfråga.

Andra spelföretag får ursäkta, men höstens största spelhändelse är när Red Dead Redemption 2 släpps den 26 oktober. Och på det följer höstens mest obesvarade fråga: "Kommer det till pc?!"

Om vi får säga vad vi tror – Ja, Red Dead Redemption 2 kommer till pc. Förr eller senare.

Rockstar själva har inte yppat ett ord om en eventuell pc-version. Vi frågade dem förstås när vi nyligen spelade ett par timmar Red Dead 2 i Köpenhamn, men svaret gick i stil med "Vi är här för att prata om konsolversionerna." Istället får man ta en titt på historien och utifrån den bedöma hur sannolik en pc-version är. Och i våra ögon ser det ljust ut.

Med undantag för Red Dead Redemption har alla betydande Rockstar-spel sedan GTA III kommit till pc några månader efter konsolreleaserna. Det gäller samtliga fullstora GTA, plus Max Payne 3 och L.A. Noire. Så här har det sett ut:

Spel

Första release

Pc-tillkännagivande

Pc-release

GTA III

Okt 2001

Mar 2002 (5 mån. väntan)

Maj 2002 (7 mån)

GTA: Vice City

Okt 2002

Feb 2003 (4 mån)

Maj 2003 (7 mån)

GTA: San Andreas

Okt 2004

Sep 2004 (ingen)

Jun 2005 (8 mån)

GTA IV

Apr 2008

Aug 2008 (4 mån)

Dec 2008 (8 mån)

GTA V

Sep 2013

Nov 2014 (14 mån)

Apr 2015 (19 / 5 mån)

Så varför inte Red Dead Redemption? Rockstar har aldrig gett någon konkret förklaring, men 2011 gav man åtminstone en kommentar som antydde att det kanske aldrig skulle komma till datorer. Så här sa man:

Allt vi kan säga är att vid de tillfällen det är genomförbart (tekniskt, utvecklingsmässigt och affärsmässigt) för oss att släppa ett spel till pc (eller någon annan specifik plattform) så gör vi i regel det. Olyckligtvis är detta inte möjligt 100 procent av gångerna för alla plattformar.

Det väsentliga här är att Red Dead Redemption är undantaget från en stadig ström pc-releaser av Rockstars samtliga fullstora spel sedan 2001. Ett undantag, inte en regel. Rockstars storspel kommer till pc, även om det dröjer lite.

Ett par R*-spel som faktiskt skippat pc:

  • Table Tennis (Xbox 360, Wii)

  • The Warriors (Xbox, PS2, PSP)

  • Midnight Club 3 (Xbox, PS2, PSP)

  • Midnight Club: Los Angeles (Xbox 360, PS3, PSP)

  • Red Dead Revolver (Xbox, PS2)

En annan sak att ta med i kalkylen är att Red Dead Redemption 2 bygger på en vidareutvecklad version av Rage, spelmotorn som användes i GTA V. Som ju kom till pc.

Men den viktigaste faktorn är försäljningen. Totalt har GTA V sålt över 95 miljoner exemplar på sina fem plattformar (pc, PS4, PS3, Xbox One, Xbox 360), vilket gör det till tidernas tredje största spel. Rockstar redovisar inga siffror för enskilda plattformar, men enligt inofficiella uträkningar har det sålts omkring 12 miljoner exemplar på Steam. Lägg till det fysisk försäljning och spel som Rockstar själva sålt och vi har en visserligen okänd men gissningsvis tillräckligt stark siffra för att få ekonomerna att rösta ja till pc-release av Red Dead 2.

Mot den bakgrunden bör man istället omformulera den inledande, obesvarade frågan till följande: "När kommer Red Dead Redemption 2 till pc?"

Det kan man förstås bara spekulera i. Så.... Först ska konsolversionerna få sin tid i rampljuset. Sen är det Red Dead Onlines tur, där betan ska sparka igång i november och möjligen blir det release under vintern. Därpå kan det vara läge för ett pc-tillkännagivande, möjligen med ett releasedatum i släptåg.

Vår gissning är att Rockstar presenterar Red Dead Redemption 2 till pc om ett par månader; möjligen innan jul, men troligen under första kvartalet 2019. Man sätter releasedatumet till april-maj, eller kanske hösten 2019. Det sista lämnar dessutom utrymme för den obligatoriska förseningen.

Vi sätter ett par bättre begagnade hälsporrar på att vi får rätt. Förr eller senare.

Skicka en rättelse
Eftersom de tjänar miljardbelopp tror jag inte det är så viktigt att få ut en PC-version just nu. Den kommer säkert om ett år när konsolversionerna har sålt "tillräckligt" bra. Rockstar är säkert medvetna om att fans köper spelet till olika plattformar,... 05/11 1an vore på sin plats först tycker man innan man släpper tvåan till pc eller håller ni inte med om det 11/10 Många missar att man inte köper en helt ny dator var 3-4e år, utan bara uppdaterar t ex grafikkort och/eller CPU. En standarduppgradering för att hänga med kostar i regel mindre eller lika mycket som en ny konsol som kommer med samma mellanrum. (Inräkna... 05/10 @Preacher81: Helt fel min vän då digitalt är framtiden och efter redan 2mån brukar Sony köra på olika reor allt från 30-60% rea. I och med att RDR2 kommer sent oktober så kommer Säkert Sony lägga in det med rea till Black friday månaden efter det släpps... 05/10 @NaxoS: Exakt då många missar att man får 5st Playstation 4 Pro för endast 1 gaming dator utan skärm. Plus skärm ytligare 5-10K beror på om man vill köra 4K eller i 2560x1440 Sen att det rullar ganska så fint "rent grafiskt" super duper grafik i 4K 30fp... 05/10 Ja just det, så måste det ju vara. Det var därför Rockstar släppte GTA V till PC. Eller? 04/10 Har säkra källor på att det inte gör det, för mycket piratkopierande där. ;) 04/10 Jag förstår inte ens att folk är oroliga. RDR2 kommer garanterat till pc. 100 % säker på detta. 04/10 Inget av era argument fick mig att känna mig säker. Här är ett stort argument emot: Red Dead Redemption finns fortfarande inte till PC, som är samma motor och efterföljde GTAIV (PC finns till PC). Lite mer: *Att stödja PC med högkvalitet across the boar... 04/10 Nja, själv spelar jag både på PC och Ps4 och att att spelen är billigare på PC stämmer inte riktigt, speciellt om du köper spelen på skiva. Spiderman nu senast till ps4 tex köpte jag för 599kr (fick med 3månader Psplus, värde ca 230). Spelade igenom det... 04/10