Så fick den bärbara framtiden ett namn. Next Generation Portable heter numera Playstation Vita. Eller PS Vita, som den redan kallas i folkmun. Om PSP var prototypen är det här uppföljaren som en gång för alla ska slå hål på #Nintendos bärbara dominans. Och faktum är att chanserna är bättre än på länge.

Från 249 US-dollar skvallrar om ett lägre pris än väntat.

Det förra portabla kriget slutade med en förkrossande seger för DS. 146 miljoner mot 68 miljoner talar sitt tydliga språk, men säger samtidigt att PSP nog kan klassas som en av historiens mest framgångsrika ”floppar”.

Nintendo 3DS har givetvis ett litet försprång, men drygt 3 miljoner sålda ex skrämmer inte nämnvärt. Faktum är att siffran är mindre än vad Nintendo räknat med. Men för att PS Vita verkligen ska lyckas krävs det mer än att konkurrenterna gör dåligt ifrån sig. Det går inte att blunda för spelen till smartphones för sju kronor stycket men samtidigt är det viktigt att #Sony gör upp med sitt bärbara bagage. PS Vita måste kännas kompromisslös.

Dubbla spakar, dubbla pekytor, dubbelt så bra?

Ett problem med spelbiblioteket till PSP är att den haft många lillebrorskomplex. I samma takt som det släppts innovativa titlar till DS har det kommit ett #Gran Turismo, #Killzone, Little Big Planet eller #Ratchet & Clank som alla varit helt okej – men också sämre kopior av PS2- eller PS3-varianterna.