Mängder med spelmusik finns att hitta på musiktjänsten - vi har snackat med Sveriges mesta samlare med närmare 15 000 låtar.

Från de mest primitiva tonerna till bombastiska stycken inspelade med orkester - spelmusiken har sannerligen utvecklats genom åren och har till och med blivit ett säljargument i samlarutgåvor och kringresande evenemang. Men du behöver inte köpa stora kartonger eller konsertbiljetter för att kunna njuta av tonerna från dina favoritspel - mycket av musiken finns att hitta på musiktjänsten Spotify.

Vi skrev redan för ett år sedan om den gamla Superplay-skribeten Naseer Alkhouri, som numera arbetar på #EA Easy, och hans stora passion för spelsoundtracks. Då fanns det närmare 10 000 låtar i hans spellista men idag har den till och med växt ur Spotifys begränsningar, varför vi kände oss tvungna att ta ett snack med Naseer.

Naseer med sin son

Hur många låtar finns det i samlingen, på en höft?

– Spotify är bra på siffror, så jag vet att jag har exakt 14034 låtar i skrivande stund - fördelade på två spellistor då Spotify har satt en gräns på 10000 låtar per lista. Jag är säker på att jag inte hittat allt.

Hur länge har du dammsugit Spotify i jakt på spelmusik?

– Det första jag gjorde med Spotify var att kolla ifall det fanns spelmusik, jag har med andra ord samlat ända sen jag fick det, vilket var (slår upp) oktober 2008.

Bland de senaste tillskotten ser vi bland annat soundtracks från #Wolfenstein: The New Order, #Transistor och #Bionic Commando till NES. Men det finns kanske andra godbitar du kan ha missat så därför var vi nyfikna på Naseers fem favoiter.

– Utan innebördes ordning: The Last of Us av Gustavo Santaolalla, Giana Sisters - Intro av Chris Hülsback, Far Away av José Gonzalez, Last Ninja - Wastelands av Ben Daglish och Heat Wave av Simon Viklund.

Om du skulle vilja se spelmusik framföras live återvänder den hyllade samlingskonserten Video Games Live till Stockholm i November och biljetter kan köpas via arrangören Live Nation.

SS2 har makalöst soundtrack, lika bra som spelet självt. Dock får vi inte glömma fantastiska SS1 och dess ljuva soundtrack :D System Shock - Medical (Mac OS) https://www.youtube.com/embed/17FAFpmNIWA System Shock - Intro theme https://www.youtube.com/em... 10/06 https://www.youtube.com/embed/-ELFxB-tGhE Sjukt med nostalgi för min del. Detta är nog det spel som ligger mig närmast hjärtat, fina minnen 27/05 bahh, troode detta ver en nyhet om att Spotify släpptes till konsolernna :( Jag vill kunna spela min musik i bakgrunden.. speciellt i bil spel. 26/05 En favorit bland soundtracks för mig har alltid varit stadsbyggarserien anno, med musiken från futuristiska anno 2070 senast: https://www.youtube.com/embed/uztg7dI9wBk Håller med om human revolution, men deus ex är ju en oslagbar klassiker när det gälle... 26/05 Lyssnat mycket på Vangelis soundtrack till blade runner. Men om jag skall vara ärlig, har jag faktiskt inte hittat något som slår Human Revolution när jag vill ha sci-fi gåshud. Möjligtvis gravity soundtracket men det är mer icke-diegetiskt än klassiskt... 26/05 AMIGA musiken så underbart att höra igen, så nu vet jag hur jag ska spendera min semester, skicka frun på resa och själv plockar jag fram min Amiga500 och bjuder över polarna med massor utav spel från gamla tiden. 26/05 I feel you, reagerade direkt på hur underbar denna låt är när jag fick höra den i betan första gången! 25/05 Lyssnar väldigt, väldigt sällan på spelmusik. 25/05 Intressant att så många lyssnar på spelmusik. Jag är helt klart i minoritet - jag lyssnar på allt annat än spelmusik när jag inte spelar. Men det är inte så att jag har nåt emot spelmusik, utan det finns helt enkelt så mycket annan skön musik som inte... 25/05 Eller så skaffar du lämplig sid spelare till din mobil och lägger in hela High Voltage SID collection på luren som jag har gjort. Runt 40.000 siddar. :) 25/05
Skicka en rättelse