Nya projektet Spektrum X ska se över möjligheterna till certifiering för normkritiskt arbete.

I efterdyningarna av bland annat Gamergate-debaclet skapade den svenska branschorganisationen Dataspelsbranschen lobbyorganet Diversi, vars mål är att "arbeta tillsammans för att skapa en samlad kraft för större mångfald i spel, med människor från spelbolag, spelutbildningar och spelcommunities." Samtidigt tilldelades Dataspelsbranschen och Spelplan ASGD 300 000 kr från den statliga innovationsmyndigheten Vinnova för att undersöka ett normkritiskt märkningssystem.

Nu kommer nästa steg, Spektrum X, som är "en förstudie om förutsättningarna för ett processtöd till dataspelsföretag som vill utveckla och bättre integrera sitt mångfaldsarbete i sina arbetsprocesser." Studien ska även undersöka möjligheterna till att koppla någon sorts certifieringssystem till processtödet.

Per Strömbäck, talesperson för Dataspelsbranschen, utvecklar för FZ:

"[Processtödet innebär] i första hand kunskap. Många medlemsföretag efterfrågar metoder och kunskap kring hur mångfald och jämställdhet kan ingå i design- och utvecklingsarbetet. Nu gör vi en så kallad förstudie, så exakt innehåll är inte klart – det är ju det vi ska studera. Men man kan tänka sig till exempel utbildning, former för kunskapsutbyte mellan företagen och helst något slags dokumenterad process som den som vill kan använda."

Strömbäck säger vidare att det inte är spelen i sig som ska mångfaldscertifieras, utan att märkningen blir ett kvitto för företagen som de sedan kan använda hur de vill. Just nu undersöker man vilka liknande certifieringssystem som finns och vad som redan görs inom företagen. Sedan ska själva förslaget tas fram.

"Sverige är i världstopp när det gäller mångfald och jämställdhet," fortsätter Strömbäck. "Men det återstår mycket arbete innan vi kan säga att vi har en inkluderande bransch och marknad där alla som vill kan delta på sina egna villkor. Spektrum X hoppas jag kan vara ett steg på vägen."

Studien finansieras av den statliga innovationsmyndigheten Vinnova, som lyder under Näringsdepartementet. Den är initierad och leds av Dataspelsbranschen och forskningsföretaget Praxikon.

Härligt att veta att mina skattepengar kommer till nytta. Sverige är fantastiskt, stackars jävla Sverige. 28/02 "din dotter får höra skällsord som fitta och hora i skolan." Om det var det enda man fick höra, ja just ja jag är ju man.. Fick tidigt i mitt liv veta hur mycket flickor kan komma undan med i skolan, så jävla synd att det inte fanns digital kameror/tele... 27/02 Tack för att du kommer med ett utförligt svar, vi är nog inte överens om mycket men jag uppskattar att du i alla fall tagit dig tiden. Jag googlade snabbt och fick en hyfsat bra om än kort text om män och feminism: http://uk.askmen.com/recess/opinions/w... 27/02 Jag vet att bloggen är ett extremt exempel, men ta och länka ifrån Sverige där feministerna pratar om ojämlikheten för männen. Finns ingenting ifrån Fi i alla fall. Kan ju nämna någon bok på bilioteket också medans du håller på. Säg EN bok där feministe... 27/02 Du länkar till en blogg som består av en enskild persons argument för att styrka LVX156 påstående (som jag ifrågasatte): "Visste du också att om du säger "min flickvän" så är det i princip detsamma som en våldtäkt, för genom att använda ordet "min" så... 27/02 https://witchwind.wordpress.com/2014/10/07/utopia-what-would-a-womens-society-look-like/ Hör aldrig feministerna ta upp något som är dåligt för männen. hmm 2004 det var ett tag sedan, den jag har är inte helt ny den heller men lite nyare i alla fall:... 26/02 Ni är ta mej fan inte kloka ni som blir upprörda till den milda grad av den här artikeln. Gå ut i solen, prata lite med människor och se vad som händer ute i världen. Helt enkelt så bör ni skaffa lite perspektiv på saker och ting. Troll är väl iofs ofta... 26/02 Ok jag försökte men jag hittar verkligen inget om det så du får nog hjälpa mig lite där. Gör det inte? Jämlikhet är ju inte något som bara är positivt för kvinnor, på mäns bekostnad. Problemet med vårdnadstvister är ett ganska bra exempel, där man kan... 25/02 Du får läsa på lite om feministerna får du se. Finns ingen som "slåss" för männen. Har du någon källvisning själv på löneskillnader ? 25/02 Men vad har en Hardvardstudent med det hela att göra? Du kan ju hitta en person med vilken åsikt som helst, det betyder inte att du kan extrapolera den åsikten på alla som tillhör en grupp som du själv precis definierat. Det är en dålig variant av induk... 25/02
Skicka en rättelse