P3 Nyheter har granskat spelarpaketen i Fifa-serien som används för att bygga lag i Ultimate Team-läget och civilminister Ardalan Shekarabi är kritisk. Han vill nu sätta igång en utredning som kan göra dessa system olagliga redan 2019.

Vi har sedan tidigare varit i kontakt med Lotteriinspektionen och idag är lagstiftningen tydlig i att verksamheten i huvudsak måste bedrivas i Sverige för att omfattas. Till P3 Nyheter säger Shekarabi att han vill be experter och myndigheter granska detta närmare för att därefter kunna ta beslut kring om lagstiftningen behöver omarbetas.

Diskussionerna kring lootlådor tog fart redan sommaren 2016 då det uppdagades att flera stora Youtube-kreatörer gjorde olaglig reklam för skinbetting-sajter de själva ägde. De tog ny fart inför förra årets spelhöst då flera högprofilerade spel, däribland Battlefront 2 som också ges ut av EA, fick kritik för sina lootlådor.

I P3 Nyheters reportage får vi bland annat stifta bekantskap med Oscar som lagt närmare 30 000 kronor på spelarpaket i Fifa. Vi har kontaktat EA för ett uttalande kring reportaget och hur en eventuell lagstiftning skulle påverka spel såsom Fifa.

Lyssna på avsnittet