Men inte av den alla trodde skulle säga ifrån.

När vi i somras skrev om Apeiron, en fan-skapad remake av Biowares mästerliga rollspel Star Wars: Knights of the Old Republic i Unreal-spelmotorn, tog det exakt ett inlägg innan den första överlevnadsskeptiska kommentaren dök upp. Den följdes av flera, där många menade att EA, som numera äger rättigheterna att göra Star Wars-spel, skulle sätta ner foten.

De fick delvis rätt. Apeiron är nu stoppat, men inte av EA utan av Lucasfilm (som gissningsvis fortfarande sitter på KOTOR-licensen). Lucasfilm skickade häromdagen ett brev till utvecklaren Poem Studios med uppmaning att omedelbart sluta använda varumärket Star Wars. Det berättar utvecklarna i en tweet där man visar en kopia av brevet. Där förklarar man också att man inte ser någon möjlighet att fortsätta utvecklingen.

Upphovsrättskraften var inte med dem.

Helt rimligt att man inte vill att det släpps en inofficiell remake på ett spel som fortfarande säljs och spelas, det kan ju faktiskt innebära att man tappar inkomst när folk väljer att spela remaken gratis istället för att köpa originalet. Men jäkligt... 14/10 Klart dom kan få ett jobb, om dom är duktiga. Men två år på en remake känns dock som väldigt lång tid. 12/10 Trist då man följt deras arbete i typ 2 års tid nu. Men väntat. Kotor är ändå ett varumärke som Lucasfilm tjänar pengar på fortfarande. De släppte en Revan-uppdatering nyss till ett av sina mobil-spel. TOR får en expansion nästa år osv. Utvecklarna viss... 12/10 Disney förnekar sig inte i alla fall. Den roligaste, men samtidigt mest sorgliga, kapitalförstörelsen av 4 miljarder dollar (eller vad Star Wars IP:et nu kostade) som nånsin setts. Efter den uppkastning som var The Last Je...kan inte ens skriva orden... 12/10 Ap-Eiron i ottan 12/10 Nu har det väl hänt tillräckligt många gånger att några indie-utvecklare går ut med projekt dom håller på med i förtid och blir nedstängda för att kommande såna här indie-projekt bara ska jobba klart med projektet innan dom släpper och annonserar ut det... 12/10 Helt rätt. Finns för många korkade indie moddare some gör varumärkes intrång. 12/10 Har svårt att tro att utvecklarna trodde att de skulle kunna släppa ett star wars-spel. Jag tror snarare att de kör en chansning för att bli uppmärksammade och kanske någon gång bli anställda i ett liknande projekt. Jag tror att det stämmer för de flest... 12/10 Dålig stil. 12/10 Att de slutar med utvecklingen kanske bara visar på att märket Star Wars var väldigt värdefullt (annars skulle de bara döpa om det). Då är det väl rätt av Lucas att skydda det. 12/10
Skicka en rättelse