Ryktena stämde och massor av personal på företaget har blivit uppsagda.

De senaste månadernas rykten bekräftades idag, Activision Blizzard kommer att inledda en rad nedskärningar som innebär att hundratals människorn kan bli av med jobbet. Det är Kotaku som fått uppgifter från anställda där VD:n J. Allen Brack informerat personalen om att vissa avdelningar är överdimensionerade vad det gäller personal och det gäller främst esport och administration. Det är ännu oklart och utvecklingsavdelningarna påverkas.

Många har reagerat på att företaget, ett av de största i spelbranschen, inte går minus enligt de senaste räkenskaperna, problemet är att man inte nådde tillväxtmålet. Exakt hur många detta påverkar, och inom vilka områden nedskärningarna faktiskt görs, hoppas vi veta mer om imorgon.

Uppdatering onsdag, 05:42

Under en telefonkonferens ledd av Bobby Kotick bekräftades uppgifterna ovan och Activision Blizzard ska säga upp 8 % av de cirka 9600 anställda de har världen över, vilket motsvarar drygt 750 personer. Det är mest personal inom administrativa roller som påverkas men hos Blizzard skärs det i till exempel esportsavdelningarna.

Kotick bekräftar att denna åtgärd görs på grund av att de inte nådde tillväxtmålen 2018, trots att det var ett rekordår för företaget, och att man sänker förväntningarna för 2019. Samtidigt säger han att de satsar på utvecklingen av kommande Call of Duty- och Diablo-titlar.

Svenska mobilspelstillverkaren King, som Activision köpte i slutet av 2015 för drygt 54 miljarder, ska också drabbas av nedskärningarna men det är oklart i vilken utsträckning.

Skicka en rättelse
@hannes.theorell: Vem ska betala 14’000 i månaden till alla Sveriges medborgare? Är vi inte redan ett av världens högst beskattade invånare samtidigt som vi har och förväntas få ännu värre problem med utbildning, vård (bl.a sjukhus, äldreomsorg), integr... 15/02 @Joakim Palm: Nä, jag tror tvärtom att medborgarlöner är där vi kommer att hamna när allt fler arbeten rationaliseras bort. Dessutom skulle det spara sjukt mycket administration i Sverige. Ligger lönen på rimliga 14 000 kr i månaden så har du dels lite... 14/02 Medborgarlöner!? Nej tack! Folk behöver inte medborgarlön, de behöver precisera ett vettigt mål för framtiden (säg 6 mån till 3 år framåt) och ur egen bästa förmåga axla det största möjliga ansvar adekvat till respektives styrkor, svagheter, färdigheter... 14/02 Det är svårt att toppa en sådan succé som WoW trots allt var under ett par års tid. Över 13m subs är verkligen imponerande. 14/02 Hade vi likviderat alla dessa investerare och deras pengar och fördelat dessa genom att införa medborgarlöner så hade vi sett en guldålder i kreativt skapande. Att förklara det med att en grupp människor har mest pengar och det är därför vi måste göra... 14/02 Det kommer ju knappt vara någon numerär att räkna med alltså. Det enda sättet att få "tillbaka" prenumeranter är att gör ett nytt MMO. Men jag vet inte om dom vill göra det, dom enda jag hör spela MMOs och då Wow är folk som spelade "då", jag hör inga... 14/02 @Joakim Palm: Helt klart. De har nog inte ett särskilt roligt år framför sig. 13/02 @hannes.theorell: Damage control? Ärligt talat har jag ingen insikt alls i hur de tänker och agerar. Kan inte vara lätt att styra en flotta på nästan 10’000. 13/02 @Joakim Palm: Tvärtom faktiskt. De ska köpa tillbaka aktier för ett värde av "$1.5 billion" vilket jag antar är för att stoppa aktiekursen från att falla. 13/02 Jag förutsätter att det handlar om en eller flera nyemissioner (bl.a för esport-satsningen och kanske för utvecklingen av mobil-diablo) då Activision Blizzard sitter i knipan på grund av att de inte nått upp till tillväxtmålen för 2018. 13/02